Hiidenvuori – haltioidu Iitin komeissa maisemissa

Suomen kevät tarjosi parastaan toukokuisena viikonloppuna, kun teimme retken Iitin Hiidenvuorelle. Lämpötila huiteli 20 asteen paremmalla puolella ja ilma oli kesäisen pehmeä. Retkeilysää oli parhaimmillaan, lentäviä hyönteisiäkään ei vielä ollut kuin nimeksi.

Hiidenvuori sijaitsee Kymijoella Kuusankosken pohjoispuolella olevalla Hiidensaarella. Hiidensaari on muinoin maatunut niemeksi ja sinne johtaa kapea kannas. Saarella on Hiidenvuoren lisäksi kesäasutusta ja lehtojensuojelualue. Hiidenvuoren korkeus järven pinnasta on 60 metriä, ja se nouseekin huomattavasti ympäröivän maiseman yläpuolelle. Infotaulussa kerrotaan, että kallion pääkivilaji on graniitti, jonka takia kallio on säilynyt ympäristöä korkeampana jääkauden kulutuksesta huolimatta.

Hiidenvuorella järjestään kesäisin Iitin musiikkijuhlaan liittyvä konsertti. Konsertti järjestetään myöhään illalla juhannuksen aikaan. Tapahtumaan liittyy perinne, jossa kannetaan piano konserttia varten vuorelle.


Hiidenvuorelle oli vaivatonta saapua. Google osasi opastaa perille asti. Hiidenvuorella on parkkipaikka, johon mahtuu arviolta kymmenkunta autoa. Helatorstain aikaan paikalla oli vain muutama auto. Pääparkkipaikalta jatkui pieni tie alas rantaan, jossa oli hiljattain kunnostettu nuotiokatos ja vierasvenelaituri. Hiidenvuorelle voi saapua myös veneellä.

Parkkipaikalta lähtee polku vuorelle. Matkaa laelle on muutama sata metriä. Polku oli hyvässä kunnossa ja jyrkimpiin kohtiin on tehty rappuset. Matkalla voi ihailla jylhiä kalliorinteitä.

Polku Hiidenvuorelle oli hyvässä kunnossa

Laelta avautuu poikkeuksellisen komea maisema moneen suuntaan. Paras näköala on auringonlaskun suuntaan länteen. Tänäkin iltana saimme seurata komeaa iltaruskoa auringon painuessa hiljalleen horisontin taakse. Paikalla oli meidän lisäksemme muutama paikallinen mökkiläinen ja riippumatossa yöpyvä retkeilijä.

Näköala öiseltä Hiidenvuorelta lounaaseen ja länteen

Kävimme seuraavana aamuna ihailemassa itään avautuvaa kaunista maisemaa, jota voisi kuvailla kansallisromanttiseksi. Kaakossa horisontissa siinsivät Voikkaan paperitehtaiden piiput, joille on matkaa linnuntietä runsaat 10 km.

Maisema Hiidenvuorelta itään

Hiidenvuorella kannattaa ehdottomasti pistäytyä vaikka ohimennen. Paikalle on helppo saapua ja maisema on näkemisen arvoinen. Vuorella voi hengähtää hetken ja vaikka evästellä. Kallion koloissa on hyviä yöpaikkoja vaikkapa teltalle tai riippumatolle.