Kotokierros Meikossa – purojen solinaa ja erämaisia maisemia

Monet ovat kehuneet Kirkkonummella sijaitsevaa Meikon ulkoilualuetta. Aurinkoisena maaliskuun sunnuntaina kävimme patikoimassa kevään ensimmäisellä retkellä 4,4 kilometrin mittaisen Kotokierroksen. Kierros polveilee luonnonsuojelualueen ylängöllä kauniiden purojen ja lampien rannoilla.

Aurinkoinen sunnuntai on kääntynyt iltapäivään kun, lähestymme Meikon parkkialuetta. Pari viimeistä kilometriä on soratietä, joka on vettynyt kuoppaiseksi viime päivien vesisateiden johdosta. Vastaan tulee paljon autoja ja mietimme, kuinka paljon perillä mahtaa olla väkeä. Perillä autoja on parkkeerattu pitkin tien piennarta ja jokainen kolo on täytetty. Onnekkaasti löydämme paikan, johon saamme automme parkkiin. Kaunis ilma on saanut ihmiset liikkeelle luontoon.

Kotokierroksen polku nousee mäkeä ylös parkkialueen läheltä lammen vierestä. Heti mäessä pysähdymme ihailemaan kaunista puroa, joka solisee jyrkännettä alas lampeen. Jatkamme matkaa ja kohta vastaan tulee ensimmäinen erämaalampi, Kotolampi. Lammen pinta on yllättäen jäässä, vaikka säät ovat olleet hyvin lämpimät. Yöpakkaset lienevät jäädyttäneen lammen.

Pidämme pienen evästauon ja jatkamme matkaa. Kohta polku kiemurtelee hyvin kauniille kalliolle, jonka juurella siintää pieni järvi, Mustjärvi. Kalliolta on komea näköala ja se olisi ollut mainio eväspaikka, jos emme olisi jo evästelleet aiemmin. Kallio on yksi Kotokierroksen hienoimpia kohteita.

Polku laskeutuu alas kalliolta, ja korvissa solisee uusi puro. Päädymme tutkimaan puroa tarkemmin. Puro solisee mäkeä alas ja laskee Mustjärveen. Purossa on sateiden johdosta paljon vettä, ja vesimäärän takia se näyttää jakautuneen kahteen haaraan ennen järveä. Puro on sorapohjainen, siinä on pieniä putouksia ja suvantoja. Yöpakkaset ovat jäädyttäneet puron reunan kasveista helmimäisiä koristeita. Nousemme mäkeä ylös puroa seuraten. Puro näyttää laskevan vetiseltä suolta, joka jää sivuun pääpolulta.

Jatkamme kangasmetsässä kulkevaa kierrosta, ja vastaan tulee pieniä lampia nimeltään Kakarlampi ja Immerlampi. Ihailemme erämaisia maisemia ja jatkamme eteenpäin. Polulla liikkuu muutamia retkeilijöitä, jotka tervehtivät iloisesti meitä. Ihmisiä on paljon vähemmän, kuin mitä automäärä parkkipaikalla antoi ymmärtää. Ehkä ihmiset ovat kävelleet toiseen suuntaan Meikojärven rannalle grillaamaan makkara.

Kierroksen viimeinen lampi on nimeltään Korsolampi. Polku kiertää lammen rantaa seuraten. Rannassa on tasaisia kallioita, jotka lienevät mainioita uimapaikkoja kesällä. Lammen rannassa on lisäksi kaksi nuotiopaikkaa, puuceet ja halkovaja. Lammelta kulkee hyväkuntoinen metsäautotie takaisin parkkipaikalle.

Yhteenvetona Meikon Kotokierros ylitti ennakko-odotukset. Reitti oli monipuolinen ja sen varrella oli useita kauniita paikkoja ja maisemia. Polku oli hyväkuntoinen ja kovapohjainen yöpakkasten takia. Maaperä vaikutti siinä määrin soiselta, että lämpimällä ilmalla olisivat saappaat olleet tarpeen. Meillä meni maisemia ihaillessa 4,4 km kierrokseen aikaa lähes kolme tuntia. Reippaalla suoritustahdilla reitin kiertää huomattavasti nopeammin. Parkkipaikka oli iltapäivällä täynnä, eli paikalla kannattaa olla ajoissa.