Vierumäki – komeita harjupolkuja järvimaisemissa

Teimme toukokuussa 2021 viikonloppuretken Suomen Urheiluopiston maastoihin Vierumäellä. Urheiluopisto sijaitsee Salpausselän harjun reunalla ja mäkinen harjumaasto värittää alueen maanmuotoja. Opiston alueella on lukematon määrä hikilenkkeilyyn sopivia kuntoilureittejä, mutta ehkäpä vähemmän tunnettua on alueen kaunis harjumaasto ja useat kirkasvetiset järvet sekä pienet lammet.

Urheiluopiston aluetta ei ole esitelty retkeilypaikkana, vaikka harjumaasto vetää yllättäen vertoja monille tunnetuille harjukohteille, kuten Komio ja Petkeljärvi. Kuntoilureittien lisäksi alueen kauniissa maastossa risteilee retkeilyyn sopivia polkuja, jotka mutkittelevat harjanteelta toiselle järviä ja lampia kierrellen. Alueelta löytyy ilahduttavasti tehometsätaloudelta säästynyttä metsää, joka rikastaa maisemaa. Alueella oli 2021 keväällä poikkeuksellisen vähän ihmisiä, vaikka monet muut luonotkohteet olivat samaan aikaan ääriään myöden täynnä.

Päärakennus kuvattuna Valkärven takaa

Retkeilyn kannalta kauneimmat ulkoilureitit löytyvät opiston lähellä olevien järvien ympäristöstä. Aivan opiston päärakennuksen juurella olevan Valkjärven ympäri kiertää kaunis helppokulkuinen kävelyreitti. Valkjärven pohjoispäästä laskee kaunis puro Suurjärveen, jonka ympäristö on klassista harjumaastoa. Varsinkin Suurjärven länsipuolella olevat Ahvenlampi ja Saarijärvi, sekä monet pienemmät lammet ja supat kannattaa käydä katsomassa. Saarijärven rannassa oleva Letturannan nuotiopaikka on myös käymisen arvoinen paikka.

Iltamaiesma Suurjärvelle Valkjärvestä laskevan puron suulta

Lemmenharjun luontopolku

Vaivaton tapa tutustua maastoon on kiertää 4 km pituinen Lemmenharjun luontopolku, joka alkaa opiston vanhan päärakennuksen läheltä. Reitille voi laskeutua päärakennuksen juurelta hauskaa serpentiinipolkua pitkin. Reitti myötäilee Suurjärven rantaa ja kiertää Ahvenlammen ympäri. Reitillä on kaunista harjumaastoa, mäntymetsää ja harjanteita. Reitti on paikoin mäkinen, mutta polku oli ainakin 2021 keväällä erittäin hyvässä kunnossa.

Ahvenlampi

Ahvenlammelta Kyöpelinvuorelle

Ahvenlammelta pohjoiseen Suurjärven rantaa pitkin jatkuu harjumuodostumaa myötäilevä kävelypolku. Noin 1,5km päässä Ahvenlammelta polku yhtyy isompaan Valo-Ilves reittiin, joka jatkuu valaistuna ulkoilureittinä Heinolaan asti. Kävelimme Valo-Ilvestä pitkin pohjoiseen Kyöpelinvuoren kohdalle ja takaisin lähistöllä kulkevaa metsäautotietä pitkin. Valo-Ilves osoittautui leveäksi sorapohjaiseksi reitiksi, jota pitkin kävely oli tylsää. Ympäröivä metsä oli pääosin talousmetsää ja hakkuuaukioita. Reitti oli niin leveä ja tasapohjainen, että sitä pitkin voisi pyöräillä normaalilla retkipyörällä suhteellisen vaivattomasti. Emme kävelleet reittiä Kyöpelinvuorta pidemmälle, joten reitin kunto eteenpäin Heinolaan päin mentäessä jäi tarkastamatta.

Suurjärvestä laskee kaunis puro Kosenalaseen
Polku Suurjärven rannassa

Päivän luontohavaintona nähtiin reitillä paistatteleva kaunis vaskitsa.

Vaskitsa tiellä.

Tamppilahdella Juustopolkua etsimässä

Vierumäen itäpuolella Vuolenkoskelta Heinolaan kulkee vanha kulkureitti, Juustopolku. Kävimme etsimässä Juustopolkua Tamppilahden kohdalta, johon pääsee autolla soratietä pitkin. Tamppilahteen laskee puro Läpiänjärvestä. Purossa virtasi vuolaasti vettä ja se oli osittain padottu majavan toimesta. Kävimme katsomassa maisemia Tamppilahden rannassa, johon oli matkaa muutama sata metriä tieltä. Tien vieressä Tamppilahteen laskevan puron vieressä oli nuotiopaikka. Puron reunaa lounaaseen lähtevä polku oli veden peitossa majavien patojen takia, emmekä lähteneen kävelemään sinne. Juustopolku jäi löytymättä, mutta vuolas puro oli näkemisen arvoinen.

Kartat

Käytimme reittien suunnitteluun apuna Heinolan kaupungin kotisivulta löytynyttä ulkoilukarttaa, joka ulottuu Vierumäelle asti. Karttalehdelle on merkattu keskeiset ulkoilureitit, laavut ja nuotiopaikat. Lisäksi käytimme kännykässä olevaan kätevää Karttaselain sovellusta, joka tarjoaa tarkat maastokartat.