Patikointia Teneriffalla, Chamorgan jännittävä harjannereitti

Upea harjannereitti Chamorgassa vie kulkijansa komeisiin maisemiin ja vehreään metsään. Jännitystä matkalle tuo lukuisat näköalapaikat aivan harjanteen reunalla.

Teneriffan ankannokan päässä on Chamorgan kylä. Se on äärimmäinen piste, johon pääsee autolla. Mutkainen tie Chamorgaan kulkee komeissa maisemissa läpi koko Anagan niemimaan. Matka Chamorgaan on jo itsessään elämys. Siellä kannattaa käydä, vaikkei olisi aikeita patikoida.

Chamorgasta kiipesimme ylös vuorille 5,6 km mittaisen vehreän rengasreitin. Reitillä oli nousua 370 metriä. Vaativuudeltaan reitti oli keskivaativa ja kunnoltaan hyvä. Tämä reitti oli arvioitu meidän käyttämässä AllTrails palvelussa yhdeksi koko Teneriffan parhaista reiteistä.

Muutama käytännön asia. Palveluja Chamorgassa on vähän. Siellä on kahvila ja majoitustoimintaa. Aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen. Kännykkäverkon kuuluvuus on ollut todella huono ja käytännössä niin olematon, ettei datayhteys ole toiminut ollenkaan. En osaa sanoa onko huono kuuluvuus ollut sattumaa, vai onko tilanne pysyvä. Joka tapauksessa kannattaa varautua siihen, ettei kännykkä kuulu ja esimerkiksi karttojen katselu kännykästä voi olla täysin mahdotonta kylällä. Ylempänä vuorilla kännykkä kyllä sitten toimii.

Reitin parhaat palat videona (2:36 min). Alla olevan videon parhaalla kuvalaadulla näet avaamalla Youtuben.

Parkkitilaa Chamorgassa on kohtalaisen niukalti. Paikkoja on, mutta niitä ei ole kovin paljoa. Eli sesonkiaikaan kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Me olemme käyneet kaksi kertaan Chamorgassa. Ensimmäisellä kerralla maaliskuussa väkeä oli paljon ja puolen päivän aikaan oli hyvää onnea, että edes yksi paikka löytyi. Toisella kerralla joulukuussa ruuhkaa oli paljon vähemmän ja puolen päivän aikaan parkkitilaa oli hyvin.

Chamorga on retkeilijälle antoisa paikka. Siellä kulkee useita retkeilyreittejä, joista osa laskee alas merelle ja toiset nousevat ylös vuorille. Olemme aiemmin kävelleet komean reitin Roque Bermejon rannalle, josta kertova artikkeli on tässä: Patikointia Teneriffalla, Chamorga – Roque Bermejo. Muita Anagan reittejä tässä: Pieni retkeilyopas Anagaan

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Kävelimme reitin vastapäivään Tafadan ja Draguillon kautta

Reitti ylös vuorille Chamorgasta Tafadaan

Kiersimme reitin vastapäivään. Suurta eroa ei kulkusuunnalla ole. Vastapäivään kiertäessä noustaan alkumatka paisterinteellä ja myötäpäivään kiertäessä alkumatka kuljetaan tiheässä metsässä. Kulkusuunnan valinnan voi tehdä fiiliksen mukaan.

Ensimmäisen evästauon pidimme Tafadan näköalapaikalla vuoren nokassa (kartalla reitin oikea ääripää). Maisema oli todella hieno moneen suuntaan. Alhaalla näkyi Anagan majakka ja Bermejon pieni kylä sekä ranta. Merimaisema ulottui ympärillä horisonttiin asti. Eväitä kelpasi syödä tässä maisemassa ja vietimmekin maisemaa ihaillen pitkän tovin.

Roques de Anaga -saaret
Evästauko
Anagan majakka

Taukopaikalta polku lähti kulkemaan vuoren harjannetta ylös. Pääosin polku kulki tiheän rehevässä metsässä, jossa sammal ja naava roikkuivat puissa. Iltapäivän aurinko kimalsi puiden välistä ja tunnelma oli erikoisen rauhallinen. Ympäristöstä tuli mieleen etäisesti pohjoismaiset polut. Kanarialla ei ole ollenkaan hyttysiä eikä muitakaan verenimijöitä, joka osaltaan rauhoitti kauniista luonnosta nauttimista.

Tämän reittiosuuden suola oli siinä, että näennäisesti seesteinen polku kulki itse asiassa aivan vuoren jyrkänteen vieressä. Jyrkännettä ei vaan pystynyt näkemään tiheän kasvillisuuden takia. Reunalle kuitenkin pääsi muutamasta kohdasta katselemaan maisemaa.

Harjanne, jolla polku kulki oli 700 metrin korkeudella merenpinnasta. Kun pystysuoran jyrkänteen reunalle käveli, oli tunne sanoinkuvaamaton. Meri kuohui kaukana alhaalla ja ihmiset näyttivät häviävän pieniltä. Alhaalla näkyi myös Las Palmas niminen vanha raunioitunut kylä, jonka talot ovat peräisin 1600 -luvulta.

Näköalapaikkoja oli muutama. Paikoissa ei ollut minkäänlaisia kaiteita tai muita turvarakenteita. Vuoristossa kulkiessaan täytyy itse osata vetää rajat mihin voi mennä ja missä kohdin on käännyttävä takaisin.

Kuva latistaa tyypillisesti maisemaa
Näköalaa Cruz del Draguillon näköalapaikalta

Metsäosuus Cruz del Draguillosta takaisin Chamorgaan

Cruz del Draguillossa oli komea näköalapaikka. Alhaalla näkyi El Draguillon kylä ja vasemmalla avautui koko Anagan niemimaan rannikko sekä ihan äärimmäisenä Punta del Hidalgon kärki. Olimme käyneet El Daguillon kylässä aiemmin ja mietimme silloin, että miltä ylhäällä näyttäisi. Polku kylältä ylös olisi ollut todella raskas ja nyt totesimme, että Chamorgan kautta maisemaa oli paljon helpompi tulla katsomaan. Katselimme pitkään komeaa näköalaa valokuvia ottaen.

Cruz del Draguillosta polku laskeutui laaksoon, jossa kasvoi tiheää metsää. Polun ympärillä oli vanhoja peltoja, jotka olivat olleet jo vuosikymmeniä kesannolla. Mietimme matkalla alas, miltä paikka on näyttänyt kun pellot ovat olleet viljeltyinä ja loistossaan.

Pian saavuimme Chamorgan kylään. Kylässä oleva kahvila oli auki ja terassilla istui muita retkeilijöitä. Kylässä oli pieni kappeli, jonka ovesta kurkkasimme sisään. Me söimme ekologisesti omia eväitämme ja lähdimme ajelemaan pois. Retkeen oli menny aikaa noin 4 tuntia hyvin rauhallisesti kävellen.

Reitti oli todella hieno ja kunnoltaan hyvä. Reitillä oli tuuheaa metsää ja komeita maisemia. Korkeuseroa oli maltillisesti. Reitti sopii useimmille retkeilyn harrastajille.

Metsäpolku alas Chamorgaan
Lähellä kylää
Puutarhaan kuljettiin ovesta 🙂
Chamorgan kappeli
Kappeli sisältä