Patikointia Teneriffalla, Pico del Inglésin rengasreitti Anagassa

Tämä Anagan korkeimman kukkulan liepeillä kulkeva reitti vie kulkijansa komeisiin vuoristomaisemiin. Reitti alkaa vehreästä laakeripuumetsästä ja laskeutuu kaktusten peittämille paisterinteille. Maisema avautuu Teneriffan itärannikolle. Alhaalla näkyy Santa Cruz ja etelässä Teiden huippu.

Pico del Inglés, eli Englannin huippu on saanut Wikipedian mukaan nimensä siitä kun ulkomaalainen muinoin putosi kalliolta alas. Pico del Inglés on aivan Anagan korkeimman vuoren Cruz de Tabornon (1024m) vieressä ja huipulla olevalta näköalapaikalta avautuukin komea maisema Anagan vuoristoon. Aivan näköalapaikan vierestä kulkee PR-TF 02 retkeilyreitti sekä muita pienempiä polkuja. Pienempiä polkuja yhdistelemällä on mahdollista kiertää 4,7 km mittainen rengasreitti, jolla on nousua runsaat 300 metriä.

Reitin alkupiste on helposti saavutettavissa autolla. Anagan läpi menevältä tieltä poiketaan Pico del Inglésin näköalapaikalle ja auton voi parkkeerata näköalapaikan parkkiin. Paikka on heti Cruz del Carmenin jälkeen. Polku lähtee aivan parkkipaikan vierestä. Lähin bussipysäkki on Anagan päätien varressa Pico del Inglésin risteyksen kohdalla.

Reitti on profiililtaan tyyppiä alas ja takaisin ylös. Haastavuutta nostaa se, että lopussa koko korkeusero alhaalta ylös noustaan yhteen menoon. Kun kävelimme reitin (2023), oli polku itsessään hyväkuntoinen ja käveltävissä tavallisilla lenkkareilla. Kiersimme reitin vastapäivään.

Reitin hienous piilee siinä, että patikan aikana siirrytään tiheästä metsästä kaktusten peittämälle jyrkälle paisterintelle ja vehreän varjorinteen kautta takaisin metsään. Reitin ympäristö ja maisemat ovat hyvin vaihtelevia. Luonnosta ja kasveista kiinnostuneelle reitti tarjoilee monenlaista tutkittavaa eri kasvilajien muodossa. Reitti kulkee kohtalaisen korkealla rinteellä ja matkalla maisemat ovat hienot eri suuntiin.

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Kartalle piirretty reitti. Reittikuvaus löytyy ainakin AllTrails -sovelluksesta.

Reitti kulkee osan matkasta PR-TF 02 pääreittiä pitkin. Karttakuvassa reitin vasen puolisko on tätä pääreittiä. Reitti eroaa pääreitistä Fortalezan kohdalla, jossa pääreitti jatkaa matkaansa alas. Fortalezan kohdalla on useita polkuja, joissa on erehtymisen mahdollisuus. Mekin erehdyimme reittikuvaukseen verrattuna väärälle polulle, mutta se ei käytännössä ollut ongelma, koska polut lähinnä kulkivat hieman eri korkeudella rinteellä ja yhtyivät myöhemmin toisiinsa.

Reitillä ei ollut vaikeita paikkoja vaan polku oli helposti käveltävä. Muutamaan otteeseen joutui kartalta tarkistamaan oikean reitin. Reitin loppuosan nousu oli raskas, koska käytännössä koko korkeusero noustiin yhteen putkeen ylös ilman tasanteita.

Alla kuvia reitiltä.

Reitti kulkee alussa rehevässä laakeripuumetsässä
Maisema alkumatkan näköalapaikalta
Horisontissa siintää Gran Canarian saari
Evästauolla kelpasi katsella maisemia. Teiden huippu oli pilvien takana.
Reitin alimmalla kohdalla oli vanha maalaistalo
Agaaven kukintoja polun varressa
Varjorinteellä polkua reunusti vihreä kasvillisuus
Kanarianpunakello on endeeminen laji kanariansaarilla
Näköalapaikan lähellä on tämä tunnettu somekuvauspaikka