Pieni retkeilyopas – Anaga, Teneriffa

Kuvittele mielessäsi rehevä laakeripuumetsä, johon auringonsäteet siivilöityvät tiheän oksiston läpi. Metsässä leijuva viileä pilvisumu maalaa maisemasta unenomaisen. Välillä polku poikkeaa jyrkänteen reunalle ja pilvien välistä avautuu maisema alas laaksoon ja merelle. Aaltojen kohina kuuluu ylös vuorelle lähes kilometrin korkeuteen. Polkua reunustaa joukko eksoottisia kotoperäisiä kasveja ja linnut virittävät lauluaan pensaikossa. Alempana polku kulkee kaktusten ja agaaven peittämässä maisemassa laskeutuen lopulta meren rantaan. Käyt ehkäpä huuhtomassa hien mustan hiekan peittämällä rannalla Atlantin suolaisissa tyrskyissä.

Tämä on todellisuutta Anagassa, Teneriffan koilliskärjessä sijaitsevassa vuoristoisessa alueessa. Anaga on virallisesti maalaispuisto (Parque Rural) ja siellä asuu noin 10 000 asukasta. Alueen halki kulkee tie, joka seurailee vuorten harjanteita. Laaksoissa on pieniä kyliä ja pengerviljelmiä. Rannat ovat kallioiset, joiden välissä on pieniä hiekkarantoja.

Me olemme ihastuneet Anagaan ja se on mielestämme Teneriffan paras ja kaunein patikointipaikka! Anagaan pääsee parhaiten omalla vuokra-autolla, jolla voi pysähtyä mihin haluaa ja aikataulu on vapaa. Anagaan tulee myös bussilinjoja, joten oma auto ei ole pakollinen.

Tyk, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Sisältö

Anagan luonto ja retkeilymahdollisuudet

Anaga on kasvillisuudeltaan ja maanmuodoiltaan täysin poikkeava verrattuna muuhun Teneriffaan. Huipuilla kasvaa tiheää laakeripuumetsää ja alempana paisterinteillä kaktusta ja agavea. Patikointimahdollisuudet Anagassa ovat monipuoliset ja alueella kiertelee lukematon määrä erilaisia retkeilyreittejä ja pienempiä polkuja. Reittejä pitkin pääsee patikoimaan huippujen laakeripuumetsissä sekä alempana paisterinteillä.

Anaga ei ole kartalta katsoen suuri (noin 20km pitkä ja 10km leveä), mutta koon ei sovi antaa hämätä. Alue on hyvin vuoristoinen ja jyrkkäpiirteinen. Vuoriston huipulla kulkee autotie, josta laskeutuu rotkolaaksojen kyliin sivuteitä. Autolla ajaessa Anagan kärkeen menee aikaa helposti toista tuntia. Anagasta tulee etäisesti mieleen Madeira ja ehkä jopa Norjan Lofootit.

Tietoa Teneriffan ja Anagan virallisista reiteistä: https://www.tenerifeon.es/en/routes
Patikointikäyttöön sopiva kartta ja käynnykkäsovellus: https://www.alltrails.com/
Mainio kanariansaarten kasvio (Sakari Kauppinen): Kanarialainen kasvio

Jos aikeissasi on katsella vuoristomaisemia niin kanattaa valita kirkas sää. Pilvisumussa komeat vuoristomaisemat ja rotkot voivat jäädä täysin näkymättömiin. Luontoharrastajalle ja valokuvaajalle pilvisumu avaa kauniita näkymiä. Viileässä sumussa aurinko ei käristä ja mäkiä on mukavampi kiivetä. Sumuisen laakeripuumetsän tunnelma on sadunomaisen kaunis valon siilivöityessä valopalkeiksi tiheän kasvillisuuden läpi. Laskeutuessa rinteitä alemmas jää pilvisumu yläpuolelle ja silmien eteen avautuu rotkomaisema komeudessaan.

Endeeminen kanarianvalvatti
Appelsiinipuita kasvaa toisinaan polkujen varressa
Endeeminen kanarianpunakello
Kanarianmehipuu kasvaa tässä jyrkänteen reunalla

Anagan maantiedettä

Anagan alue on yksi Teneriffan kolmesta muinaisesta kilpilaatasta. Kaksi muuta ovat Teno (saaren länsikärjessä) ja Roque del Conde (saaren eteläkärjessä). Teiden tulivuori syntyi miljoonia vuosia myöhemmin ja yhdisti nämä kolme kärkeä toisiinsa synnyttäen kokonaisen saaren.

Varsinkin Anagan ja Tenon alue ovat silmiinpistävän erilaisia verrattuna muuhun Teneriffaan. Vuoristo on jyrkkäpiirteistä sisältäen lukemattomia rotkolaaksoja ja kasvillisuus on rikkaampaa verrattuna Teiden kanarianmäntymetsän peittämiin rinteisiin. Anaga on näistä kaikkein rehevin. Teno on selvästi kuivempi, mutta aavikokasvillisuus on sielläkin rikasta kuten erilaiset kaktukset ja agaavet.

Fossiliferous, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Anaga omalla autolla tai bussilla

Omalla vuokra-autolla liikkuminen on kaikkein helpoin tapa tutustua Anagaan. Omalla autolla ei ole sidoksissa aikatauluihin ja voi pysähtyä mihin haluaa.

Automatkalla Anagassa vastaan tulee useita näköalapaikkoja ja komeita näkymiä, joissa tekee mieli pysähtyä. Ensikertalaiselle kokemus voi olla ikimuistoinen. Jyrkkien rotkojen reunalla kulkeva tie ja näköala lähes kilometrin korkeudesta alas laaksoihin ja merelle on henkeäsalpaava. Välillä tie sukeltaa tiheään laakeripuumetsään, jossa puiden oksat ympäröivät tien niin, että näyttää kun kuljettaisiin fantasiaelokuvan tunnelissa. Kohdalle sattuva pilvi saattaa peittää maiseman tiheään sumuun, joka muuttaa ympäristön sadunomaiseksi.

Kannattaa valmistautua siihen, että tiet ovat paikoin kapeita ja jossain kohdin voi hirvittää. Vastaan voi tulla bussi, jolloin joutuu peruuttelemaan. Teillä liikkuu myös pyöräilijöitä. Me olemme ajelleet Anagassa lukuisia kertoja autolla, eikä vaaratilanteita ole sattunut. Mutkissa kyllä pitää olla erityisen tarkkana, sillä ne ovat tiukkoja. Tiellä liikkuu onneksi paljon turisteja autoillaan, jotka ajavat hiljalleen. Paikalliset taas painavat vauhdilla ohi.

Anagaan kulkee useita bussilinjoja. Pääasiassa linjat ajavat Anagan kyliin muutaman kerran päivässä. Bussit ovat pieniä ja ne saattavat olla täynnä. Bussilla matkatessa kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa ja nousta bussiin esimerkiksi bussin lähtöpaikalta Lagunasta, jossa on vaihtoasema. Meille on käynyt pari kertaa niin, ettei väliltä (Las Canterasissa) olekaan mahtunut mukaan, vaan on pitänyt odottaa seuraavaa linjaa. Tässä on riskinä se, ettei seuraavaankaan mahdu ja oma aikataulu venyy kohtuuttomasti – pahimmillaan reitille ei ehdi lainkaan.

Vinkkejä bussilla liikkumiseen toisessa artikkelissa:
Retkelle Teneriffalle: Vinkit upeisiin patikkapolkuihin ja luontokohteisiin

Teneriffan busseihin voi perehtyä tästä: https://titsa.com/index.php/en/

Maisemareitti autolla Anagassa

Anagaan on helppo tutustua autolla maisemia katsellen. Anagan huipulla kulkee yksi tie, josta poikkeaa laaksoihin sivuteitä. Anagaan pääsee kahdesta suunnasta: Lagunan puolelta Las Mercedeksen kautta tai Santa Cruzin puolelta San Andrésin kautta. Näitä reittejä yhdistämällä voi tehdä rengasreitin.

Alla Googlen karttapalveluun hahmoteltu reittiehdotus rengasreitille, joka lähtee Lagunasta. Reitin voi kiertää kumpaan tahansa suuntaan, mutta suosittelemme kiertämistä myötäpäivään, jolloin Cruz del Carmenin retkeilykeskuksessa voi pistäytyä alussa.

Karttakuva ehdotus rengasreitistä Anagaan
Ehdotus rengasreitistä Anagaan

Las Mercedeksen jälkeen tie alkaa nousta rinteeseen ja ympärillä kasvaa metsää. Ensimmäinen näköalapaikka on Mirador de Jardina, josta avautuu kaunis maisema alas Lagunaan ja Teidelle. Seuraava pysähdyspaikka on Cruz del Carmen. Se on suosittu retkeilykeskus, jossa iso parkkipaikka. Aluella on ravintola ja retkeilyinfo. Lisäksi näköalatasanne Teiden suuntaan. Paikalla on pahimpaan sesonkiaikaan ruuhkaa ja autolle voi olla vaikea löytää paikkaa. Bussi pysähtyy tässä. Cruz del Carmenin kautta kulkee lukuisia retkeilyreittejä, ja jos haluat käydä kävelyllä, niin tästä on helppo käydä pieni metsäkävely.

Pico del Inglés on seuraava näköalapaikka Cruz del Carmenin jälkeen. Noin kilometrin päässä kääntyy päätieltä oikealle tie, joka vie näköalapaikalle. Näköalapaikka on aivan Anagan korkeimman huipun (1024m) lähellä. Sivutien varressa on myös tunnettu somekuvauspaikka, jossa tie kulkee kallioleikkauksen läpi.

Tämän jälkeen tie kulkee muutaman kilometrin matkan rehevän metsän halki poiketen välillä reunalla, jolloin avautuu komea maisema.

El Bailadero on risteyksen lähellä, josta tie kääntyy kohti Tagananan kylää. Bailaderossa kannattaa pysähtyä, sillä se on huikean komea vuoren harjalla oleva paikka. Tie kulkee sananmukaisesti aivan kapeaa harjannetta pitkin ja näköala avautuu kumpaankin suuntaan. Bailaderoon päästäkseen täytyy päätieltä kääntyä vasemmalle.

Tagananaan tie laskeutuu alas vuorelta. Matkalla kujetaan tunnelin läpi. Kylä sijaitsee alhaalla lähellä merta. Taganana on Anagan suurin kylä ja siellä on kauppa ja ravintoloita. Tagananasta kannattaa ajaa eteenpäin Benijoon, jossa sijaitsee hieno mustahiekkainen hiekkaranta. Tässä on hyvä paikka uida.

Loppumatka ajetaan samaa reittiä ylös vuorelle ja toiselta puolelta alas San Andrésin kylään. San Andrés sijaitsee Anagan toisella puolella meren rannalla. Kylässä on kuuluisa Teresitaksen uimaranta, johon hiekka on tuotu saharasta.

Lopuksi ajetaan Santa Cruzin kautta takaisin.

Lenkkiin saa helposti kulumaan aikaa kokonaisen päivän. Riittävästi aikaa kannattaa varata, jotta ehtii katselemaan maisemia ja pysähtelemään kunnolla.

Vinkit Anagassa retkeilyyn

Polut ovat pääasiassa hyväkuntoisia. Toki kovan sateen jälkeen ne voivat olla mutaisia, mutta kuivalla ilmalla ongelmia ei pitäisi olla. Poluilla pärjää pääasiassa tavallisilla lenkkareilla. Emme ole nähneet Anagassa mitään lapin rakkaa muistuttavaa kivikkoa, jossa kaipaisi tukevia vaelluskenkiä.

Ilma on ylhäällä aina viileämpää kun meren rannassa. Jos majapaikkasi on rannalla, niin kannattaa valmistautua siihen, että Anagassa on useita asteita viileämpää. Ota siis mukaan lisävaatteita. Jos taas aurinko paistaa, voi olla hyvinkin paahteista. Silloin tarviset aurinkovoidetta ja vaatteita suojaamaan paahteelta.

Helppo lähtöpiste Anagaan tutustumiseen on Cruz del Carmen, jonka ympäristössä kiertelee useita helppoja reittejä.

Toinen helposti saavutettava reitti on Pico del Inglésin alapuolella kulkeva reitti. Se reitti ei ole keveimmästä päästä (nousua 300m), mutta maisema on komea.

Jos kaipaa enemmän jännitystä niin Tabornon kivipilarin kiertävä reitti kannattaa katsastaa.

Kannattaa myös harkita ylhäältä alas laskevia reittejä, joissa koko matka kuljetaan alamäkeen. Patikointia Teneriffalla, Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo PR-TF 10

Piikikkäiden kaktusten kanssa saa olla varovainen
Varjorinteen polku on mukava kuumalla auringonpaisteella, tämä Bejian läheltä

Anagan kylät, näköalapaikat ja patikkareitit

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Cruz del Carmen – retkeilykeskus ja näköalapaikka

Cruz del Carmen tulee vastaan nopeasti Anagaan saavuttaessa Lagunan suunnasta. Paikka on retkeilykeskus ja näköalapaikka. Paikalla on retkeilyinfo sekä ravintola. Lisäksi ympäristössä kulkee lukuisia patikkapolkuja, joita pitkin on helppo tutustua Anagan luontoon. Osa reiteistä on hyvin kevyitä ja toiset haastavampia.

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Näköala Teiden suntaan

Pico del Inglés – näköalapaikka Anagan korkeimman huipun vieressä

Pico del Inglés on näköalapaikka, josta avautuu maisema moneen suuntaan. Paikka on aivan Anagan korkeimman huipun vierssä. Hyvällä säällä horisontissa näkyy GranCanarian saari. Paikan ohi kulkee retkeilyreitti PR-TF 02 ja lähistöllä on muitakin pienempiä polkuja. Näköalapaikalle on helppo saapua autolla ja vähän kauempana risteyksessä on bussipysäkki.

Maisemien katselun lisäksi paikalta voi tehdä patikoita lähimaastoon. Ylhäällä luonto on tiheää laakeripuumetsää, mutta laskeutuessa alaspäin muuttuu luonto paisterinteeksi, jossa kasvaa kaktusta ja agaavea.

Pico del Inglésin reitti: Patikointia Teneriffalla, Pico del Inglésin rengasreitti Anagassa

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Näkymä pohjoiseen

Los Batanes – sympaattinen pieni kylä rinteellä

Los Batanesin tiet kääntyy päätieltä ennen Cruz del Carmenia. Tie kiemurtalee alas rinnettä päättyen maalaiskylään, joka on rakennettu jyrkälle rinteelle. Kylässä on pieni parkkipaikka. Alhaalla laaksossa näkyy taloja ja viljelmiä.

Batanesin kautta kulkee virallinen pääreitti PR-TF 11, joka johtaa Cruz del Carmenista alas Punta del Hidalgoon. Lisäksi Batanesin laaksossa kulkee pienempiä reittejä, joita pitkin ympäristöön pääsee tutustumaan. Varsinkin keväällä tunnelma rehevässä laaksossa on huikean kaunis.

Batanesin reitti: Patikointia Teneriffalla, Los Batanes, polku vuorenrinteillä

Chinamada – tunnettu luola-asumuksista

Chinamada on pieni vuoren harjanteelle rakennettu kylä. Tie kylään haarautuu päätieltä Cruz del Carmenin jälkeen. Chinamadassa on vanhoja ja myös uudempia luola-asumuksia. Vanhoissa ei luonnollisesti asu kukaan, mutta uudet ovat asuttuja “moderneja” koteja. Luola-asumuksia on ympäri Anagaa, eikä Chinamada ole ainut paikka jossa niitä näkee. Kylällä on pieni kahvila/ravintola, mutta kertaakaan se ei ole ollut auki kun olemme kylässä käyneet.

Kylän ohi kulkee retkeilyreitti PR-TF 10 Cruz del Carmenista alas Punta del Hidalgoon. Yksi tapa käydä Chinamadassa ilman omaa autoa, on kiivetä polkua pitkin Punta del Hidalgosta kylään. Reitillä on melkoisesti korkeuseroa, eikä se ole keveimmästä päästä, mutta näköalat ovat sitäkin hienommat.

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Reitti alas Punta del Hidalgoon

Taborno – kylä vuorella ja komea huippu

Taborno on vuoren harjanteelle rakennettu pieni kylä. Se on hyvin saman tapainen Chinamadan kanssa. Tabornoon saavutaan alkumatkan osalta samaa tietä kuin Chinamadaan. Taborno onkin Chinamadan viereinen huippu.

Tabornossa on tunnettu kukkula Roque de Taborno. Se on silmiinpistävän näköinen pilari, jonka ulkomuodon tunnistaa kaukaa. Tämän pilarin ympäri kulkee komea retkireitti. Lisäksi alueella kiertelee muitakin reittejä, joista osa nousee korkeammalle vuoristoon ja osa kulkee kylien välillä. Tabornosta pääsee esimerkiksi viereisiin kyliin Afuriin ja Chinamadaan.

Tabornon reitti: Patikointia Teneriffalla, Taborno, polku kivipilarin juurella

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Tabornon kylä
Polku pilarin takana
Taborno kauempaa

Afur – pieni kylä laaksossa ja rotkopolku rantaan

Afur on laaksossa Tabornon alapuolella oleva pieni kylä. Afurista näkee Tabornoon ja päinvastoin. Afurista pääsee patikoimaan rotkolaaksoa pitkin alas merelle. Ranta, Playa de Tamadite, on kivikkoinen, eikä se sovellu kunnolla uimiseen. Polku rantaan on näkemisen arvoinen ja se muistuttaa etäisesti Mascan rotkoreittiä. Lisäksi Afurista pääsee kiertämään rengasreitin Tagananan ja Tamaditen rannan kautta.

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Afurissa moderni, tyylikäs luola-asunto
Playa de Tamadite

Taganana – Anagan suurin kylä

Taganana on Anagan suurin kylä. Taganana on lähellä merta ja kylällä on palveluja kuten kauppa, kahviloita ja yöpaikkoja. Tagananasta pääsee samalle Afurin kautta kiertävälle rengasreitille, joka poikkeaa Tamaditen rannalla. Tamaditessä voi myös poiketa kävelemällä edestakaisin rantaviivaa pitkin kulkevaa polkua (PR-TF 08). Yhteen suuntaan matkaa on vajaa 5 kilometriä, mutta reitti on kohtalaisen tasainen lukuunottamatta paria yksittäistä jyrkempää kohtaa.

Benijo – pieni kylä ja komea uimaranta

Tagananasta tietä pitkin eteenpäin ajaessa saavutaan Benijon pieneen kylään. Benijossa on kaksi komeaa mustahiekkaista rantaa, joista paikka lienee parhaiten tunnettu. Kylällä on ravintola. Pahimpaan sesonkiaikaan autolle voi olla vaikea löytää parkkipaikkaa, joten paikalla kannattaa olla ajoissa. Benijon tunnelmasta tulee jollain tapaa mieleen hipsteri surffikylä.

Benijosta pääsee patikoimaan rannan myötäisesti El Draguillon kautta kohti Anagan kärkeä sekä myös ylös vuorille. Benijosta patikoidessa kannattaa varautua ylämäkiin, sijaitseehan paikka aivan meren rannalla. Patikkareitit kulkevat paisterinteellä ja aurinkoisena päivänä polulla voikin olla hikiset oltavat.

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Toinen Benijon rannoista
Benijon kylä näkyy alhaalla

El Bailadero – näköalapaikka tien varressa

Bailadero on näköalapaikka, jonka kautta tie kulkee kohti Chamorgaa eli Anagan kärkeä. Bailaderon kohdalla tie kulkee aivan vuoren harjanteella ja näköala avautuu kumpaankin suuntaan. Bailaderossa on myös motelli (huom. viimeksi käydessä motelli näytti olevan hiljainen, liekkö suljettu).

Bailadero on menneisyydessä ollut tärkeä solmukohta Anagassa. Lisäksi siihen liittyy noitarituaaleja ja se on ollut palvontapaikka. Paikkaan siis liittyy mystiikkaa.

Bailadero on automatkailijalle vaivaton paikka käydä katselemassa maisemia.

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Näköala Bailaderosta Tagananan kylän suuntaan

El Pijaral – vehreä luonnonsuojelualue

Lähellä Chamorgaa eli Anagan kärkeä on luonnonsuojelualue El Pijaral. Seutu on hyvin vehreää ja tiheää laakeripuumetsää. Alueella on myös torahammasta muistuttava kivipilari nimeltä Roque Anambro, joka näkyy kauas.

Pijaralin alueella liikkumiseen tarvitaan erillinen lupa, joka täytyy hakea etukäteen. Me emme ole alueen poluilla käyneet (käytännössä alueella kiertää yksi rengasmainen patikkareitti). Samantyyppistä metsää on Chamorgan kylän puolella.

Chamorga – Anagan päässä oleva kylä

Anagan halki kulkeva tie päättyy Chamorgan kylään, joka on äärimmäinen piste, johon autolla voi päästä. Chamorga on retkeilijöiden suosiossa, eikä suotta. Siellä kulkee muutama todella komea reitti. Kylällä on niukasti parkkitilaa, joka tulee sesonkiaikaan nopeasti täyteen. Eli kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Lisäksi kylällä oli ravintola (vuonna 2023).

Kylä ei ole lähellekään meren rannassa, mutta rantaan (Roque Bermejo) kulkee polku. Nousumetrejä tulee useita satoja, eli rannassa ei ihan nopeasti piipahdeta. Roque Bermejo on komea hiekkaranta, tosin rannan kylteissä varoitellaa merivirroista. Me kävimme uimassa, kun emme huomanneet kylttejä, joten uinti omalla vastuulla. Rannalla on pieni kahvila (vuonna 2023).

Lisäksi kylän ympärillä nousee komeat vuoret, joiden rinteillä kasvaa vehreää metsää. Aiemmin Benijon kohdalla mainittu El Draguillo on itse asiassa korkean harjanten takana Chamorgan kohdalla. Siispä Chamorgasta voi patikoida Draguilloon. Lisäksi rantoja pitkin voi kiertää erilaisia rengasreittejä. Tämä on kätevää lukuunottamatta korkeuseroja, jotka ovat huikeat.

Chamorgan kaksi reittiä:
Patikointia Teneriffalla, Chamorga – Roque Bermejo
Patikointia Teneriffalla, Chamorgan jännittävä harjannereitti

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Roque Bermejon ranta