Pieni retkeilyopas – Anaga, Teneriffa

Anagan rehevät laakerupuumetsät ja jyrkkäpiirteinen vuoristo kannattaa ehdottomasti käydä kokemassa Teneriffan matkalla. Retkeilijän kannalta Anaga on ihanteellinen monessakin mielessä ja siellä kannattaa pistäytyä katselemassa maisemia, vaikkei patikointi olisikaan suunnitelmissa. Maisemat ovat yllättävän komeita, laakeripuumetsät varjostavat polttavalta auringolta, ja polkuja risteilee alueella runsaasti. Anagassa esiintyy myös useita endeemisiä kasvilajeja, joita pääsee tutkimaan polkujen varsilla.

Sisältö

Anaga sijaitsee Teneriffan koilliskärjessä. yk, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Anagan luonto ja retkeilymahdollisuudet

Anaga on virallisesti maalaispuisto (Parque Rural) ja siellä asuu noin 10 000 asukasta. Alueen halki kulkee tie, joka seurailee vuorten harjanteita. Laaksoissa on pieniä kyliä ja pengerviljelmiä. Rannat ovat kallioiset, joiden välissä on pieniä hiekkarantoja.

Anaga on kasvillisuudeltaan ja maanmuodoiltaan poikkeava verrattuna muuhun Teneriffaan. Huipuilla kasvaa tiheää laakeripuumetsää (eli laakerikasvien heimoon kuuluvia puita) ja alempana paisterinteillä kaktusta ja agavea. Patikointimahdollisuudet Anagassa ovat monipuoliset ja alueella kiertelee lukematon määrä erilaisia retkeilyreittejä ja pienempiä polkuja. Reittejä pitkin pääsee patikoimaan huippujen laakeripuumetsissä sekä alempana paisterinteillä.

Anaga ei ole kartalta katsoen suuri (noin 20km pitkä ja 10km leveä), mutta koon ei sovi antaa hämätä. Alue on hyvin vuoristoinen ja jyrkkäpiirteinen. Vuoriston huipulla kulkee autotie, josta laskeutuu rotkolaaksojen kyliin sivuteitä. Autolla ajaessa Anagan kärkeen menee aikaa helposti toista tuntia. Anagasta tulee etäisesti mieleen Madeira ja ehkä jopa Norjan Lofootit.

Tietoa Teneriffan ja Anagan virallisista reiteistä: https://www.tenerifeon.es/en/routes
Patikointikäyttöön sopiva kartta ja käynnykkäsovellus: https://www.alltrails.com/
Mainio kanariansaarten kasvio (Sakari Kauppinen): Kanarialainen kasvio

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Endeeminen kanarianvalvatti
Appelsiinipuita kasvaa toisinaan polkujen varressa
Endeeminen kanarianpunakello
Kanarianmehipuu kasvaa tässä jyrkänteen reunalla

Auto on kätevä tapa tutustua Anagaan

Omalla vuokra-autolla liikkuminen on kaikkein helpoin tapa tutustua Anagaan. Omalla autolla ei ole sidoksissa aikatauluihin ja voi pysähtyä mihin haluaa.

Aivan Tenefirran eteläkärjen lomakeskuksista Anagaan on noin tunnin ajomatka. Anagan läpiajoon ja kiertelyyn kannattaa varata useampikin tunti. Käytännössä Anagaan tutustumiseen kuluu helposti kokonainen päivä, vaikkei kävisikään patikoimassa.

Automatkalla Anagassa vastaan tulee useita näköalapaikkoja ja komeita näkymiä, joissa tekee mieli pysähtyä. Ensikertalaiselle kokemus voi olla ikimuistoinen. Jyrkkien rotkojen reunalla kulkeva tie ja näköala lähes kilometrin korkeudesta alas laaksoihin ja merelle on henkeäsalpaava. Välillä tie sukeltaa tiheään laakeripuumetsään, jossa puiden oksat ympäröivät tien niin, että näyttää kun kuljettaisiin fantasiaelokuvan tunnelissa. Kohdalle sattuva pilvi saattaa peittää maiseman tiheään sumuun, joka muuttaa ympäristön sadunomaiseksi.

Kannattaa valmistautua siihen, että tiet ovat paikoin hyvin kapeita. Varsinkin rotkojen reunoilla voi ihan todella hirvittää. Vastaan voi tulla bussi, jolloin joutuu peruuttelemaan. Teillä liikkuu myös pyöräilijöitä.

Me olemme ajelleet Anagassa lukuisia kertoja autolla, eikä vaaratilanteita ole vielä toistaiseksi sattunut. Mutkissa kyllä pitää olla erityisen tarkkana, sillä ne ovat tiukkoja. Tiellä liikkuu onneksi paljon turisteja autoillaan, jotka ajavat hiljalleen. Paikalliset taas painavat vauhdilla ohi.

Bussilla Anagaan

Anagaan kulkee useita bussilinjoja. Pääasiassa linjat ajavat Anagan kyliin muutaman kerran päivässä. Bussi on kätevä varsinkin jos on aikomus kävellä yhdensuuntaisia reittejä. Bussit ovat pieniä ja ne saattavat olla täynnä. Bussilla matkatessa kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa ja nousta bussiin esimerkiksi bussin lähtöpaikalta Lagunasta, jossa on vaihtoasema.

Meille on käynyt pari kertaa niin, ettei linjan välipysäkiltä (Las Canterasissa) olekaan mahtunut mukaan, vaan on pitänyt odottaa seuraavaa bussia. Tässä on riskinä se, ettei seuraavaankaan mahdu ja oma aikataulu venyy kohtuuttomasti – pahimmillaan patikkareitille ei ehdi lainkaan.

Vinkkejä bussilla liikkumiseen toisessa artikkelissa:
Retkelle Teneriffalle: Vinkit upeisiin patikkapolkuihin ja luontokohteisiin

Teneriffan busseihin voi perehtyä tästä: https://titsa.com/index.php/en/

Videolla esimerkki Anagan teistä

Maisemareitti autolla Anagassa

Anagaan on helppo tutustua autolla maisemia katsellen. Anagan huipulla kulkee yksi tie, josta poikkeaa laaksoihin sivuteitä. Anagaan pääsee kahdesta suunnasta: Lagunan puolelta Las Mercedeksen kautta tai Santa Cruzin puolelta San Andrésin kautta. Näitä reittejä yhdistämällä voi tehdä rengasreitin.

Alla Googlen kartalle hahmoteltu reittiehdotus rengasreitille, joka lähtee Lagunasta. Reitin voi kiertää kumpaan tahansa suuntaan, mutta suosittelemme kiertämistä myötäpäivään, jolloin Cruz del Carmenin retkeilykeskuksessa voi pistäytyä alussa.

Lenkkiin saa helposti kulumaan aikaa kokonaisen päivän. Riittävästi aikaa kannattaa varata, jotta ehtii katselemaan maisemia ja pysähtelemään kunnolla.

Karttakuva ehdotus rengasreitistä Anagaan
Ehdotus rengasreitistä Anagaan

Vinkit Anagassa retkeilyyn

Polut ovat pääasiassa hyväkuntoisia. Toki kovan sateen jälkeen ne voivat olla mutaisia, mutta kuivalla ilmalla ongelmia ei pitäisi olla. Poluilla pärjää pääasiassa tavallisilla lenkkareilla. Emme ole nähneet Anagassa mitään lapin rakkaa muistuttavaa kivikkoa, jossa kaipaisi tukevia vaelluskenkiä.

Korkeuserot voivat olla suuria. Varsinkin kotimaiseen maastoon tottuneena mäkien jyrkkyys ja reittien vaativuus voi yllättää.

Ilma on ylhäällä aina viileämpää kun meren rannassa. Jos majapaikkasi on rannalla, niin kannattaa valmistautua siihen, että Anagassa on useita asteita viileämpää. Ota siis mukaan lisävaatteita. Jos taas aurinko paistaa, voi olla hyvinkin paahteista. Silloin tarviset aurinkovoidetta ja vaatteita suojaamaan paahteelta.

Helppo lähtöpiste Anagaan tutustumiseen on Cruz del Carmen, jonka ympäristössä kiertelee useita helppoja reittejä.

Cruz del Carmenissa on ollut ravintola. Lisäksi Tagananassa on ravintoloita.

Jos haluat nähdä maisemia, niin kannattaa ajaa niemen kärkeen Chamorgaan. Jo pelkkä ajomatka vuoren laella kulkevaa tietä pitkin on unohtumaton.

Anagan kylät, näköalapaikat ja patikkareitit

Cruz del Carmen – retkeilykeskus ja näköalapaikka

Cruz del Carmen tulee vastaan nopeasti Anagaan saavuttaessa Lagunan suunnasta. Paikka on retkeilykeskus ja näköalapaikka. Paikalla on retkeilyinfo sekä ravintola. Lisäksi ympäristössä kulkee lukuisia patikkapolkuja, joita pitkin on helppo tutustua Anagan luontoon. Osa reiteistä on hyvin kevyitä ja toiset haastavampia.

Cruz del Carmenista voi esimerkiksi kävellä alas Punta del Hidalgoon:
Patikointia Teneriffalla, Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo PR-TF 10
Patikointia Teneriffalla, Cruz del Carmenista alas Punta del Hidalgoon

Näköala Teiden suntaan

Pico del Inglés – näköalapaikka Anagan korkeimman huipun vieressä

Pico del Inglés on näköalapaikka, josta avautuu maisema moneen suuntaan. Paikka on aivan Anagan korkeimman huipun vierssä. Hyvällä säällä horisontissa näkyy GranCanarian saari. Paikan ohi kulkee retkeilyreitti PR-TF 02 ja lähistöllä on muitakin pienempiä polkuja. Näköalapaikalle on helppo saapua autolla ja vähän kauempana risteyksessä on bussipysäkki.

Maisemien katselun lisäksi paikalta voi tehdä patikoita lähimaastoon. Ylhäällä luonto on tiheää laakeripuumetsää, mutta laskeutuessa alaspäin muuttuu luonto paisterinteeksi, jossa kasvaa kaktusta ja agaavea.

Pico del Inglésin reitti: Patikointia Teneriffalla, Pico del Inglésin rengasreitti Anagassa

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Näkymä pohjoiseen
Sivutiellä on suosittu somekuvauspaikka

Los Batanes – sympaattinen pieni kylä rinteellä

Los Batanesin tiet kääntyy päätieltä ennen Cruz del Carmenia. Tie kiemurtalee alas rinnettä päättyen maalaiskylään, joka on rakennettu jyrkälle rinteelle. Kylässä on pieni parkkipaikka. Alhaalla laaksossa näkyy taloja ja viljelmiä.

Batanesin kautta kulkee virallinen pääreitti PR-TF 11, joka johtaa Cruz del Carmenista alas Punta del Hidalgoon. Lisäksi Batanesin laaksossa kulkee pienempiä reittejä, joita pitkin ympäristöön pääsee tutustumaan. Varsinkin keväällä tunnelma rehevässä laaksossa on huikean kaunis.

Batanesin reitti: Patikointia Teneriffalla, Los Batanes, polku vuorenrinteillä

Chinamada – tunnettu luola-asumuksista

Chinamada on pieni vuoren harjanteelle rakennettu kylä. Tie kylään haarautuu päätieltä Cruz del Carmenin jälkeen. Chinamadassa on vanhoja ja myös uudempia luola-asumuksia. Vanhoissa ei luonnollisesti asu kukaan, mutta uudet ovat asuttuja ”moderneja” koteja. Luola-asumuksia on ympäri Anagaa, eikä Chinamada ole ainut paikka jossa niitä näkee. Kylällä on pieni kahvila/ravintola, mutta kertaakaan se ei ole ollut auki kun olemme kylässä käyneet.

Kylän ohi kulkee retkeilyreitti PR-TF 10 Cruz del Carmenista alas Punta del Hidalgoon. Yksi tapa käydä Chinamadassa ilman omaa autoa, on kiivetä polkua pitkin Punta del Hidalgosta kylään. Reitillä on melkoisesti korkeuseroa, eikä se ole keveimmästä päästä, mutta näköalat ovat sitäkin hienommat.

Reitti Chinamadan kautta: Patikointia Teneriffalla, Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo PR-TF 10

Reitti alas Punta del Hidalgoon
Chinamadan kylä

Taborno – kylä vuorella ja komea huippu

Taborno on vuoren harjanteelle rakennettu pieni kylä. Se on hyvin saman tapainen Chinamadan kanssa. Tabornoon saavutaan alkumatkan osalta samaa tietä kuin Chinamadaan. Taborno onkin Chinamadan viereinen huippu.

Tabornossa on tunnettu kukkula Roque de Taborno. Se on silmiinpistävän näköinen pilari, jonka ulkomuodon tunnistaa kaukaa. Tämän pilarin ympäri kulkee komea retkireitti. Lisäksi alueella kiertelee muitakin reittejä, joista osa nousee korkeammalle vuoristoon ja osa kulkee kylien välillä. Tabornosta pääsee esimerkiksi viereisiin kyliin Afuriin ja Chinamadaan.

Tabornon reitti: Patikointia Teneriffalla, Taborno, polku kivipilarin juurella

Tabornon kylä
Taborno kauempaa

Afur – pieni kylä laaksossa ja rotkopolku rantaan

Afur on laaksossa Tabornon alapuolella oleva pieni kylä. Afurista näkee Tabornoon ja päinvastoin. Afurista pääsee patikoimaan rotkolaaksoa pitkin alas merelle. Ranta, Playa de Tamadite, on kivikkoinen, eikä se sovellu kunnolla uimiseen. Polku rantaan on näkemisen arvoinen ja se muistuttaa etäisesti Mascan rotkoreittiä. Lisäksi Afurista pääsee kiertämään rengasreitin Tagananan ja Tamaditen rannan kautta.

Reitti Afurissa: Patikointia Teneriffalla, kierros Afur-Taganana-Tamadite

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Afurissa moderni, tyylikäs luola-asunto
Playa de Tamadite

Taganana – Anagan suurin kylä

Taganana on Anagan suurin kylä. Taganana on lähellä merta ja kylällä on palveluja kuten kauppa, kahviloita ja yöpaikkoja. Tagananasta pääsee samalle Afurin kautta kiertävälle rengasreitille, joka poikkeaa Tamaditen rannalla. Tamaditessä voi myös poiketa kävelemällä edestakaisin rantaviivaa pitkin kulkevaa polkua (PR-TF 08). Yhteen suuntaan matkaa on vajaa 5 kilometriä, mutta reitti on kohtalaisen tasainen lukuunottamatta paria yksittäistä jyrkempää kohtaa.

Reitti Tagananassa: Patikointia Teneriffalla, kierros Afur-Taganana-Tamadite

Benijo – pieni kylä ja komea uimaranta

Tagananasta tietä pitkin eteenpäin ajaessa saavutaan Benijon pieneen kylään. Benijossa on kaksi komeaa mustahiekkaista rantaa, joista paikka lienee parhaiten tunnettu. Kylällä on ravintola. Pahimpaan sesonkiaikaan autolle voi olla vaikea löytää parkkipaikkaa, joten paikalla kannattaa olla ajoissa. Benijon tunnelmasta tulee jollain tapaa mieleen hipsteri surffikylä.

Benijosta pääsee patikoimaan rannan myötäisesti El Draguillon kautta kohti Anagan kärkeä sekä myös ylös vuorille. Benijosta patikoidessa kannattaa varautua ylämäkiin, sijaitseehan paikka aivan meren rannalla. Patikkareitit kulkevat paisterinteellä ja aurinkoisena päivänä polulla voikin olla hikiset oltavat. (Benijon reiteistä ei valitettavasti ole reittiartikkelia)

Toinen Benijon rannoista
Benijon kylä näkyy alhaalla

El Bailadero – näköalapaikka tien varressa

Bailadero on näköalapaikka, jonka kautta tie kulkee kohti Chamorgaa, eli Anagan kärkeä. Bailaderon kohdalla tie kulkee aivan vuoren harjanteella ja näköala avautuu kumpaankin suuntaan. Bailaderossa on myös motelli (huom. viimeksi käydessä motelli näytti olevan hiljainen, liekkö suljettu).

Bailadero on menneisyydessä ollut tärkeä solmukohta Anagassa. Lisäksi siihen liittyy noitarituaaleja ja se on ollut palvontapaikka. Paikkaan siis liittyy mystiikkaa.

Bailadero on automatkailijalle vaivaton paikka käydä katselemassa maisemia.

Näköala Bailaderosta Tagananan kylän suuntaan

El Pijaral – vehreä luonnonsuojelualue

Lähellä Chamorgaa eli Anagan kärkeä on luonnonsuojelualue El Pijaral. Seutu on hyvin vehreää ja tiheää laakeripuumetsää. Alueella on myös torahammasta muistuttava kivipilari nimeltä Roque Anambro, joka näkyy kauas.

Pijaralin alueella liikkumiseen tarvitaan erillinen lupa, joka täytyy hakea etukäteen. Me emme ole alueen poluilla käyneet (käytännössä alueella kiertää yksi rengasmainen patikkareitti). Samantyyppistä metsää on myös Chamorgan kylän puolella.

Chamorga – Anagan päässä oleva kylä

Anagan halki kulkeva tie päättyy Chamorgan kylään, joka on äärimmäinen piste, johon autolla voi päästä. Chamorga on retkeilijöiden suosiossa, eikä suotta. Siellä kulkee muutama todella komea reitti. Kylällä on niukasti parkkitilaa, joka tulee sesonkiaikaan nopeasti täyteen. Eli kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Lisäksi kylällä oli ravintola (vuonna 2023).

Kylä ei ole lähellekään meren rannassa, mutta rantaan (Roque Bermejo) kulkee polku. Nousumetrejä tulee useita satoja, eli rannassa ei ihan nopeasti piipahdeta. Roque Bermejo on komea hiekkaranta, tosin rannan kylteissä varoitellaa merivirroista. Me kävimme uimassa, kun emme huomanneet kylttejä, joten uinti omalla vastuulla. Rannalla on pieni kahvila (vuonna 2023).

Lisäksi kylän ympärillä nousee komeat vuoret, joiden rinteillä kasvaa vehreää metsää. Aiemmin Benijon kohdalla mainittu El Draguillo on itse asiassa korkean harjanten takana Chamorgan kohdalla. Siispä Chamorgasta voi patikoida Draguilloon. Lisäksi rantoja pitkin voi kiertää erilaisia rengasreittejä. Tämä on kätevää lukuunottamatta korkeuseroja, jotka ovat huikeat.

Chamorgan kaksi reittiä:
Patikointia Teneriffalla, Chamorga – Roque Bermejo
Patikointia Teneriffalla, Chamorgan jännittävä harjannereitti

Karttatiedot ©2024 Inst. Geogr. Nacional,Google
Roque Bermejon ranta