Teneriffa retkeillen

Olimme aina luulleet Teneriffan olevan biletys- ja rantalomailupaikka, ja siksi meidän matkamme olivat suuntautuneet poikkeuksetta muualle. Sitten kuulimme talvet Teneriffalla asuvalta ystävältämme, että Teneriffalla on patikkareittejä ainakin 80 erilaista. Saari alkoi oitis kiinnostaa. Me kävimme saarella ensimmäisen kerran marraskuussa 2015. Tämä artikkeli kertoo kokemuksista kolmelta Teneriffan matkalta.

Sisältö

Linkki tuoreempaan artikkeliin Teneriffan reiteistä: Retkelle Teneriffalle – vinkit upeille patikkapoluille ja luontokohteisiin

Teneriffan luonto on aivan erityinen. Saarelta löytyy erilaisia kasvillisuusvyöhykkeitä ja nähtävää on vaikka kuinka. Kesä on läpi vuoden, sää useimmiten suomalaiselle sopivan lämmin n. 22 astetta. Korkealla vuoristossa on toki viileämpää, ja siellä tarvitsee lämpimämpiä vaatteita.

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz on pieni kaupunki Orotavan laaksossa. Verrattuna etelän kuiviin ja kuumiin kaupunkeihin Cruzissa on hyvin vehreää. Turisteja on, mutta meno on leppoisaa ja rauhallista. Puerto de la Cruzin ranta on hyvin viehättävä; on merivesiallasalue, surffareiden suosima pieni uimaranta, rantabulevardia kävelyyn, paljon ravintoloita ja pieniä putiikkeja. Parhaat ruokapaikat ovat hiukan kaupungin keskusaukiosta sivuun kävelykaduilla, aallonmurtajan läheisyydessä, kaupungin länsipuolella.

Ravintoloista olemme kokeilleet vain muutamia, sillä retkeilyyn keskittyneinä olemme ostaneet marketista (Lidl!) omat eväät mukaamme. Muutamia ravintoloita kokeilimme, emmekä pettyneet. Näissä kohteissa jo syötyämme tosin havaitsimme, että myös TripAdvisor ja Google suosittelivat juuri näitä kohteita – niin mekin. 

Pikkukatujen viehätys on katusoittajissa ja leppoisassa puheensorinassa – monilla eri kielillä. Kielitaidottomatkin selviävät näissä ravintoloissa. Palvelu on erinomaisen ystävällistä, ja ruokalistojakin usein saatavilla myös suomeksi. Jos haluaa saada varmasti istumapaikat ”ulkoa” suosikkiravintolasta, kannattaa olla ajoissa liikkeellä – siis jo heti avaamisen jälkeen (n. klo 18).

Kokeile näitä:

  • Mamma Rosa (Calle El Lomo n 8) – italialainen rento meininki, ruoka on hävyttömän hyvää ja sitä on myös paljon. Söimme pastalajitelman kahdelle ja jälkiruokalajitelman päälle. Seuraavana päivänä ei tarvinnut juuri syödä.
  • La Clave – espanjalainen tapaspaikka. Täällä söimme neljän lautasen tapaslajitelman talon viinin kera ja lisäksi jäätelöä kuumalla kirsikkakastikkeella. Vatsa ei jäänyt kurnimaan.
  • Casa Mika – hyvin erityisesti sisustettu paikka, rauhallisemmalla sivukadulla lähellä La Clavea. 

Taborno, Anaga

Taborno on pieni unelias kylä mutkaisen tien päässä Anagassa. Kylä on vuorenrinteellä kahden rotkolaakson välissä. Pienessä kylässä on yksi ainoa ravintola, joka sekin saattaa olla kiinni. Suosittelemme siksi varaamaan omat picnic-eväät ja nauttimaan ne joko vuorenrinteellä tai sitten kylän somalla pienellä aukiolla. Alueesta on saatavilla kartta ja henkilökohtaista opastusta ja neuvontaa Cruz del Carmenin retkeilyinfosta.

Kävelimme 5 km mittaisen ympyräreitin

Tabornoon kulkee useita retkeilyreittejä, jotka johtavat lähikyliin ja merenrantaan. Eri reittejä yhdistellen voi kävellä noin 5 kilometrin kiertoreitin. Pysähdellen reittiin saa menemään yli kolme tuntia, mutta matka taittuu nopeamminkin, jos haluaa ohittaa upeat maisemat vilkaisulla.

Reitillä on monenlaisia maisemia rotkoja kylineen, kosteaa metsää, maalaismaisemaa, aukeaa kuivaa vuorenlakea, rotkot ja laaksot avaavat myös kulkijalle merinäköalan. Polku on leveähkö ja näin ollen helpohko kävellä. Reitillä on myös jyrkempiä nousuja ja laskuja, joissa pääsee kuntoilemaan. Hyvät kengät kannattaa olla jalassa, sillä polku voi olla liukas etenkin metsäosuuksilla.

Reitti lähtee kylän bussipysäkkiä vastapäätä ja palaa samaan paikkaan. Kävelyretki kannattaa tehdä vastapäivään, eli lähteä kävelemään rinnettä ylös. Tällöin tulee ensin nousuosuus, joka on tähän suuntaan loivempi kuin myötäpäivään kierrettäessä. Nousun jälkeen upea näköala avautuu ja palkitsee kulkijan.

Anagassa sää vaihtelee kirkkaasta auringonpaiseesta tiheään pilvisumuun. Anagan niemen vuorten laet ovat usein pilvien korkeudella ja tiheä sumupilvi voi estää näkyvyyden tehden maisemasta sumuisen harmaan. Pilvisenä päivänä retken anti saattaa siis jäädä maisemien suhteen vaisuksi. Luonto saattaa kuitenkin yllättää ja matalalla leijuvan pilvimassan revetessä rotkomaisema avautuu katsojan silmien eteen koko komeudessan.

Vinkkejä Anagan matkaajalle

Anagan vuoristo on suosikkikohteitamme Teneriffalla. Ensimmäisellä kerralla tutuistuimme Anagaan lähinnä autoillen. Silloin Cruz del Carmenin retkeilyinfo oli suljettuna remontin vuoksi, emmekä löytäneet itsellemme sopivia kiertoreittejä kävellä, joissa pääsimme takaisin autolle kävelemättä edestakaisin.

Anagan reittien haasteena reiteillä on nimittäin reittien profiilit: jos laskeudut vaikkapa 5 kilometriä kylään, on sitten noustava takaisin nuo 5 km vuorelle, jossa auto on pysäköitynä. Ei mitään kevyttä liikuntaa edes hyväkuntoiselle. Busseja kyllä kulkee, mutta melko harvoin. Niiden sovittaminen lyhyellä matkalla omiin patikka-aikatauluihin on haastavaa.

Lagunan kautta pääset parhaiten Anagaan. Upeita näköaloja voit ihailla heti Mercedeksen kylän ohitettuasi Jardinan näköalapaikalta (Mirador de Jardina). Tämän jälkeen on suosittu Pico del Inglesin näköalapaikka.

Retkeilyinfokeskuksessa Cruz del Carmenissa on näköalapaikka, kahvila ja ravintola. Kaikkein ehkä huikaisevimmat näkymät suoraan merelle näet kuitenkin ajamalla El Bailaderon kylään ja pysähtymällä uudehkossa majatalossa (albergassa) kahvilla. Myös kahvi on erinomaista. El Bailaderon kahvila on suorastaan must!

Auringonlaskua Teiden kera halajaville vinkki: Edellisistä auringonlaskun katselupaikkana ehkä paras Jardinan näköalapaikka (etuna myös lyhyt matka takaisin kaupunkiteille). 

Teno Alto

Mutkainen vuoristotie nousee rinnettä pitkin Teno Altoon El Palmarin kylästä. Tie on kapea ja kunnoltaan tyydyttävä. Paikoitellen tien reunat ovat murtuneet, kaiteet puuttuvat ja jyrkänteet avautuvat auton ikkunasta. Liikennettä on yllättävän paljon, mikä tuo oman lisänsä ”ajonautintoon”.

Teno Alton kylä sijaitsee 700 metrin korkeudessa vuoriylängöllä. Vanhassa historiallisessa maalaiskylässä on muutama ravintola ja kahvila sekä mahdollisuus maistella paikallisia juustoja. Teno Alto on vanha kylä muinaisine asuinpaikkoineen ja laiduntavine vuohineen.

El Palmarin retkeilyinfosta saimme lainaksi opaskirjan ympäristön historiallisiin kohteisiin ja retkeilykartan saimme infosta ihan omaksi. Jatkamalla matkaa kylän keskustan läpi pääsee kävelemään aukeaa vuorenrinnettä eteenpäin, jolloin avautuu näkymä laaksojen lisäksi merelle Teneriffan länsikärkeen. Paikka muistuttaa hiukan Lapin tunturimaisemia ja on upea evästen syöntipaikka.

Teno Altosta lähtee kävelyreittejä moneen suuntaan ja HC-reittejäkin löytyy kovakuntoisille.

Las Lagunetas, El Palmar

Las Lagunetas on maalaiskylä laaksossa Buenavistan yläpuolella Teneriffan länsiosassa. Laaksossa on pengerrettyjä peltoja, maalaistaloja sekä ravintoloita. Luonnoltaan laakso ja ympäröivät vuoret ovat saaren itäpuolta kuivempia. Ylempänä pohjoisrinteillä kasvaa tiheää metsää ja etelärinteet ovat kaktusten ja aloe veran valloittamia.

Rikas kasvillisuus tekee paikasta mielenkiintoisen. Laakso on aurinkoisena päivänä paahtavan kuuma, mutta samalla korkeammalla on raikkaan viileää. Vaatetuksessa on huomioitava auringolta suojautuminen ja jokin lämpimämpi vaate on hyvä olla vilukissoille korkeammalla.

Kiertoreitti Lagunetasista 6 km

Erinomaisen kartan Tenon alueen reiteistä saimme El Palmarin infopisteestä ystävällisen opastuksen kera. Me valitsimme infon suosituksen mukaisen kiertoreitin. Seuraavassa reitin lyhyt esittely.

Lagunetaksen kylästä on mahdollista kävellä mukava rengasreitti läheisten vuorten rinteille. Reitillä on pituutta n. 6 km ja se nousee lähemmäs 200 metriä ylöspäin laaksosta. Kulkemiseen saa menemään aikaa taukojen kera jopa 4 tuntia. Reitti kannattaa kulkea vastapäivään, sillä siten reitin nousuosuus on loivempi, eikä näin ole niin raskas.

Reitti etenee osittain sorapohjaista metsätietä ja lisäksi on pienempiä metsäpolkuja. Polulla on myös jyrkkiä kallioisia nousuja ja laskuja. Kasvillisuus vaihtelee laakson vehreistä viljelymaisemista ja tiheästä karhunvadelmapensaikosta pohjoisrinteiden kosteaan kanervametsään sekä etelärinteiden kuivan kuumaan aloe vera -kasvustoon. Vuorilta on upeat näköalat laaksoon, jotka jäävät mieleen ja kameran kuviin.

Caldera

Caldera on retkeilyalue Puerto de la Cruzin kaupungin yläpuolella vuoristossa. Se sijaitsee Teidelle nousevan tien varressa noin 1000 metrin korkeudessa. Alue on helposti saavutettavissa autolla sekä bussilla. Puerto de la Cruzista alueelle ajaa noin puolessa tunnissa. Nousumatkalla voi pysähtyä ihailemaan Orotavan laaksoon avautuvaa maisemaa ja vaikkapa pistäytyä kahvilla esim. pienessä ylärinteen Cruz de Tea -kahvilassa.

Calderassa on paikallisten suosiossa oleva laaja kraaterisyvennys, johon on rakennettu mm. lasten leikkipaikka, grillauspaikkoja ja vessat. Viikonloppuisin alueella on runsaasti paikallisia viettämässä vapaa-aikaa. Alueella on kahvila. Calderassa ilma on useita asteita viileämpää kuin merenrannassa.

Retkeilyreiteiltä kanarianmäntyjen välistä avautuu näkymiä rotkoihin sekä ylärinteessä oleviin urkupillivuoriin. Kasvillisuus on pääosin kanarianmäntymetsää ja alempana kanervametsää. Alueella on myös kastanjapuita sekä runsaasti naavaa puiden oksilla. Naavapartamestän puusto on erittäin vanhaa ja ihana pihkan tuoksu metsässä virkistää kulkijaa.

Merkittyjä retkeilyreittejä lähtee moneen suuntaan ja niistä voi valita erilaisia reittejä: helppoja rinteen suuntaisesti eteneviä tai vaativampia nousuja ja laskuja sisätäviä patikkapolkuja. Reittien profiili vaihtelee leveästä metsäautotiestä kapeisiin kivikkoisiin rotkojen reunoja mukaeleviin vuoristopolkuihin.

Vaativammilla reiteillä on myös erittäin jyrkkiä mäkiä ja raskaita nousuja, jotka kannattaa huomioida reittiä suunnitellessaan. Niihin vaaditaan kovaa kuntoa tai ainakin paljon aikaa ja taukoja. Nousumetrejä voikin halutessaa kerätä useita satoja serpentiinipolkuja pitkin; siinä jäävätkin Suomen pikkunyppylät toiseksi. 

Teide

Teideen voi tutustua monesta kulmasta. Lentokoneesta näkee kokonaisuuden. Mutta vasta matkaamalla vuorenrinnettä ylöspäin autolla pienellä vaihteella ymmärtää sen ylvään suuruuden. Autokin joutuu todella tekemään töitä edetäkseen ylöspäin. Teiden laella kulkee hyväkuntoinen maantie runsaan 2000 metrin korkeudessa. Korkein huippu on 3700 metriä ja sinne pääsee kondolihissillä.

Päiväsaikaan Teidellä voi olla polttavan kuuma; laella on karu, aavikkomainen tunnelma. Teidellä on kaikenkokoisia ja -näköisiä kiviä. Cañadas-alueella voi lukea alueen geologiaa infokylteistä. Jos aikoo päästä köysirataa maksullisella hissillä oikealle huipulle saakka ja on autolla liikenteessä, kannattaa olla liikkeellä varhain. Parkkipaikkaa voi nimittäin olla vaikea saada selkeänä, hyvänä päivänä.

Vinkki auringonlaskun katseluun Teidellä

Yksi tapa tutustua Teideen on ajaa Teidelle iltapäivällä Lagunan kaupungin suunnasta upeaa vuorenharjannetietä. Tien varrella on paljon näköalapaikkoja, joten kiirettä ei kannata pitää; aikaa kannattaa matkaan varata ainakin 2 tuntia. Aurinko laskee marraskuussa kellon siirron jälkeen noin klo 18. Tuolloin kannattaa olla jo etenemässä El Portillon kautta “Kuumaahan”.

Teiden kraaterit eivät ole parhaita auringonlaskuihailupaikkoja. Jos haluaa nähdä Teiden rinteeltä hienon auringonlaskun, kannattaa sellaista odottaa Laguna-Teide-tien ulkoneville näköalapaikoille. Vielä paremmat auringonlaskut Teiden kera näkyvät esimerkiksi Anagan vuoristoreitin alusta Mercedeksen kylän yläpuolella olevalta Mirador de Jardina -näköalapaikalta.

Teiden tunnelma on taianomainen, varsinkin iltaisin. Tähtikirkkaalla ilmalla näkyy koko Linnunrata. Ilta-Teidellä on todella kylmä. Kannattaa varata reilusti vaatetta ja useampia kerroksia, jos haluaa kokea tämän ihmeellisen tähtien yön.

Teiden eteläpuolelle laskeutuva tie on erilainen kuin Puerto de la Cruziin tai Lagunaan johtava tie. Se on aukeampi, hiekkaisempi ja karumpi. 

Laguna – Teide tien näköaloja

Orotovan laakson länsipuolen pikkukyliä autoillen

Teideltä tai Calderasta laskeutuessa Puerto de la Cruziin voi kokeilla myös länsipuolen kylätiereittiä, joka ei menekään Orotovan läpi vaan Benijoksesta Realejosiin. Tie on hyväkuntoinen ja sen varressa on kyliä kuten Los Benijos, Palo Blanco ja Los Realejos. Matkalta löytyy jonkin verran kuppiloita ja kauppojakin, Realejosissa niitä on jo enemmän. Talot ovat hyväkuntoisia ja todella värikkäitä, rinteellä näkyy vauraus.

Mascan kylä ja rotkovaellus

Mascasta puhutaan tarunhohtoisena kylän; tiekään sinne ei ole vielä kauaa vienyt. Mascan kylä on vuorten ja rotkojen ympäröimä. Kylässä on ravintola, mutta tarjonta siellä ei ole kovin kummoista. Omia eväitä suosittelemme kokemuksemme perusteella.

Autoilijan kannattaa huomioida, ettei parkkipaikkoja ole kovin runsaasti kylällä. Iltapäivällä kaikki kylän vähät paikat ovat varattuna ja autoja on parkkeerattu luovasti jokaiseen koloon. Jos olet autolla liikkeellä niin kylään kannattaa saapua jo aamulla, jotta saa paikan.

Suositeltavampi tapa on käyttää linja-autoa, joita kulkee säännöllisesti lähikaupungiesta. Esimerkiksi Santiago del Teide on hyvä paikka hypätä linja-auton kyytiin. Tie Mascaan on myös serpentiinitietä, bussin vastaan tullessa voivat hermot olla riekaleina. Onneksi ajonopedet kuitenkin ovat maltilliset. Näköalapaikkoja myös riittää vaikka kuinka.

Mascasta laskeutuu merelle upea rotkopolkureitti. Korkeuseroa kylästä alas merelle tulee huimat 700 metriä ja näkymä rotkon pohjalla on huikean jylhä! Reitti on harvakseltaan merkattu maaliläiskin, eikä reitiltä käytännössä voi eksyä, koska kuljetaan rotkon pohjaa. Muutamassa kohdassa on tosin valittavana vaihtoehtoisia polkuja, joista väärin valitsemalla voi päätyä hankalaan paikkaan tai umpikujaan.

Polulla liikkuminen vaatii kohtuullista kuntoa ja tasapainoa. Kengiksi riittää tukevat lenkkarit. Reitti on paikoin kivikkoinen ja jyrkkä. Vettä ja evästä kannattaa ottaa tarpeeksi mukaan, koska matka kestää helposti nelisen tuntia.

Alhaalla meren rannassa odottaa komea vuorten välissä oleva hiekkaranta, joten uikkarit mukaan. Lisäksi rannalla myydään virvokkeita ja lippuja veneisiin, joilla pääsee Los Gigantesin kaupunkiin. Venelippu maksoi 10e per henkilö (vuonna 2017). Me ostimme venelipun alhaalta ilman ennakkotilausta ja valinta oli onnistunut koska samalla pääsi vaitsemaan mieleisen lähtöajan.

Me teimme retken niin, että jätimme auton Santiago del Teideen ja jatkoimme siitä linja-autolla Mascaan. Kävelimme reitin ja menimme venekyydillä Los Gigantesiin. Gigantesista ajoimme linja-autolla takaisin autolle Santiago del Teideen. Päivästä tulee helposti pitkä, joten matkaan kannattaa lähteä ajoissa aamulla, jotta ilta ei veny liian pitkäksi linja-auto aikatauluja ajatellen.

Muuta mielenkiintoista

Garachicho on viehättävä pieni kaupunki Puerto de la Cruztista länteen. Kaupungissa on mm. mainio jäätelöbaari ja merivesialtaat.

Muut Teneriffa-aiheiset artikkelit

Linkki: Kaikki Teneriffa-aiheiset artikkelit