Retkelle Teneriffalle: Vinkit upeille patikkapoluille ja luontokohteisiin

Sisältö

Päivitetty 12/2023

Teneriffa tunnetaan Suomessa rantalomien pakettimatkakohteena. Massaturismin kyllästämien hiekkarantojen ja lomakylien lisäksi Teneriffa tarjoaa paljon upeita luonnonmaisemia ja vuoristoisia patikkapolkuja, joissa riittää tutkittavaa jokaiselle retkeilyn harrastajalle.

Teiden rinteillä ja Anagassa polut kulkeva pilvien yläpuolella kauniissa vuoristomaisemissa, jossa luonto on paikoin lähes sademetsäisen rehevää ja keväisin kukat ovat loistossaan. Lähempänä merenrantaa luonto on karumpaa. Erilaisia kaktuksia ja aloeveeraa kasvaa polkujen ympärillä, joka tekee maisemasta eksoottisen.

Me olemme käyneet Teneriffalla retkeilemässä useita kertoja talvisin. Olemme liikkuneet saaren eri osissa etelästä pohjoiseen. Meidän lempialueitamme ovat jyrkistä kanjoneistaan tunnettu Anagan luonnonpuisto sekä majesteettisen Teiden kanarianmäntymetsät. Teneriffa on kanariansaarista suurin ja lukuisissa poluissa riittääkin tutkittavaa.

Kokemuksemme mukaan suomalaiset eivät ole löytäneet Teneriffan patikointimahdollisuuksia. Poluilla näkee lähinnä Keski-Euroopasta kotoisin olevia retkeilijöitä. Edellisellä matkalla emme vajaa kahden viikon aikana tavanneet yhtään suomalaista, emmekä kuulleet suomen kieltä kertaakaan.

Talvella Teneriffan sää ja lämpötila on juuri sopiva patikointiin. Ilma ei ole liian kuuma ja pilvet tuovat varjoa paahtavalta auringolta. Varsinkin vuoristossa lämpötila on usein alle 20 asteessa. Jos pilvi osuu kohdalle voi lämpötila laskea raikkaaseen 15 asteeseen ja allekin. Retkeilyyn oikein sopivat sää.

Kartalle on merkattu tässä artikkelissa mainittuja kohteita. Kartan kohteista pääsee kyseiseen artikkeliin.

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Teneriffan luonto

Teneriffan voi jakaa luonnon osalta muutaman eri alueesen. Itäinen ja eteläinen seutu ovat karun kuivaa paisterinnettä, joille aurinko paistaa kuumasti lähes koko päivän. Suurin osa pakettimatkojen lomakohteista on eteläosan lomakaupungeissa kuten Cristianoksessa ja Adejessa. Nämä maisemat ovat ehkä kaikkein tunnetuimpia Teneriffan lomaoppaista.

Saaren pohjoisranta on vehreää varjorinnettä. Atlantilta nousevat pilvet kerääntyvät herkästi Teiden rinteille varjostamaan kuumaa aurinkoa. Kokemustemme mukaan täälläkin kuitenkin riittää aurinkoa riittämiin. Pohjoisrannikon tunnetuin lomakaupunki on Puerto de la Cruz.

Saaren koilliskärjessä sijaitsee Anagan niemimaa. Anaga on erittäin rehevää seutua, jota lukemattomat rotkolaaksot värittävät. Anaga on luonnoltaan täysi poikkeava muuhun Teneriffaan verrattuna. Anaga on usein viilentävien pilvien peitossa. Anaga on kokemustemme mukaan Teneriffan parhaimpia patikointikohteita ja siellä on kymmeniä eritasoisia reittejä.

Saaren keskellä seisova majesteettinen Teide nousee 3700 metrin korkeuteen. Autotietä pitkin pääsee runsaan 2000 metrin korkeuteen. Korkeimmalle huipulle menee kondolihissi. Teiden ympärillä kiertää rehevä havupuuvyöhyke, joka on pääosin pitkäneulaista kanarianmäntyä. Vuoren päällä, pilvien yläpuolella on karua kuumaisemaa ja komeat näköalat horisonttiin. Rinteillä on lukematon määrä reittejä.

Teiden karua kraaterimaisemaa
Tyypillistä Anagan pilvimetsää
Aivan Anagan kärjessä pieni kylä ja uimaranta
Etelä-Teneriffan pusikkoista maisemaa
Anagan rannikkoa
Teiden kanarianmäntymetsää

Vinkit Teneriffan patikkapoluille

Teneriffalla kulkee lukematon määrä vaellusreittejä. Reitit voi jalkaa karkeasti virallisiin pääreitteihin sekä muihin pienempiin polkuihin. Pääreitit tunnistaa PR TF tunnuksista. Pääreitit on merkattu maastoon hyvin ja niistä löytyy viralliset kartat. Pääreittien lisäksi saarella kulkee lukematon määrä pienempiä polkuja, joita yhdistelemällä saa koottua itselle sopivia reittejä. Osa reiteistä on yhdensuuntaisia janareittajä, mutta rengasreittejäkin löytyy ilahduttavan paljon.

Saaren profiilista johtuen osa reiteistä on todella mäkisiä, joka kannatta ottaa reittivalinnassa huomioon. Korkeuserot voivat olla siis todella suuria. On ihan tavallista, että reitillä on nousua useita satoja metrejä, eli saman verran kun Kolin korkeus Pielisen pinnasta.

Anagan reitit

Anaga sijaitsee aivan saaren pohjoisosassa. Anaga on hyvin vehreää ja vuoristoista seutua. Alue ei ole kartalta katsoen iso, mutta käytännössä mutkaista tietä kärkeen ajaessa voi aikaa vierähtää toista tuntia. Anagan huiput ovat noin 1000m korkuisia ja rinteet monesti pilvisumun peitossa, joka luo maisemaan mystistä tunnelmaa.

Lue lisää Anagan reiteistä erillisessä artikkelista: Pieni retkeilyopas Anagaan

Taborno, tunnettu kivipilari

Tabornon kivipilari “Roque de Taborno” on ehkä yksi tunnetuimmista luonnonkohteista Anagassa. Eroosio on muovannut pilarista kulmikkaan muotoisen tapin, jonka tunnistaa kaukaa. Pilari on 706 metriä korkea ja sen ympäri kiertää komea retkeilypolku. Reitillä on pituutta 3,9km ja nousumetrejä 226m. Reittiprofiili on ryppyinen, jossa kokonaisnousu kertyy useista pienistä mäistä. Reitti on paikoin haastava jyrkänteellä kulkevan polun takia, mutta maisemat ovat todella komeat!

Linkki artikkeliin: Patikointia Teneriffalla, Taborno, polku kivipilarin juurella

Chamorga, kylä aivan anagan kärjessä

Anagassa aivan autotien päässä on pieni kylä nimeltä Chamorga. Kylästä lähtee reittejä eri suuntiin. Yksi reiteistä laskeutuu alas rantaan Roque Bermejon kylään ja kiertelee matkalla todella komeilla vuorenrinteillä. Reitillä on mittaa 8,7 km ja nousua 640 metriä. Tällä reitillä vaaditaan kohtuullista kuntoa koska nousua on paljon.

Linkki artikkeliin: Patikointia Teneriffalla, Chamorga – Roque Bermejo
Linkki artikkeliin: Patikointia Teneriffalla, Chamorgan jännittävä harjannereitti

Batanesin vehreä laakso

Batanesin kylä Anagassa on erittäin kauniissa ja vehreissä vuoristomaisemissa. Kylästä kulkee muutama patikkareitti eri suuntiin mm. ylös Cruz del Carmeniin ja alas merelle Punta del Hidalgon. Yksi ympyräreitti kiertelee rinteillä ja laaksoissa tarjoillen huikeita maisemia ja korkeuseroja. Tällä rehevän mäkisellä reitillä on mittaa 5 km ja nousua yhteensä yli 400 metriä. Nousut ja laskut ovat todella jyrkkiä, joilla kävelykuntoa koetellaan.

Linkki artikkeliin: Patikointia Teneriffalla, Los Batanes, polku vuorenrinteillä

PR-TF 10, pääreitti Cruz del Carmenista Punta del Hidalgoon

Suosittu PR-TF 10 reitti laskeutuu Cruz del Carmenista merelle Punta del Hidalgoon. Matkalla reitti ohittaa luola-asumuksistan tunnetun Chinamadan kylän. Koko reitillä on mittaa 10 km ja korkeuseroa noin 1000 metriä. Reitti kulkee eri ilmastovyöhykkeiden läpi laskeutuen vehreästä metsästä karuille vuorenrinteille. Reitti on pääosin hyväkuntoista leveää pokua. Vaihtoehtoisesti reitin voi aloittaa tai lopettaa myös Chinamadan kylästä, joka lyhentää matkaa. Ylhäältä alas kulkiessa koko matka on pelkää alamäkeä!

Linkki artikkeliin: Patikointia Teneriffalla, Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo PR-TF 10
Linkki artikkeliin: Patikointia Teneriffalla, Cruz del Carmenista alas Punta del Hidalgoon

Teiden reitit

Teiden rinteillä ja päällä kulkee lukematon määrä retkeilyreittejä. Teiden ympärillä on kaunis havupuuvyöhyke, jossa liikkuminen on vaivatonta. Ylempänä rinteellä on puutonta kuumaisemaa ja komeita maisemia. Yksi helppo 5 km mittainen reitti kiertelee Lagunan puoleisella rinteellä.

Linkki artikkeliin: Patikointia Teneriffalla Teiden rinteillä, Circular Las Raíces

Calderan retkeilyalue kraaterissa

Caldera on retkeilyalue Puerto de la Cruzin kaupungin yläpuolella Teiden rinteellä. Alue sijaitsee Teidelle nousevan tien varressa noin 1000 metrin korkeudessa. Calderassa on paikallisten suosiossa oleva laaja kraaterisyvennys, johon on rakennettu mm. lasten leikkipaikka, grillauspaikkoja ja vessat. Alueella kulkee lukuisia reittejä ja siellä sijaitsee mm. tunnettu Los Órganosin kallio. Havupuuvyöhykkeellä sijaitsevassa Calderassa kannattaa käydä katselemassa maisemia ja kävelemässä patikkapoluilla, joiden vaativuus vaihtelee tasaisesta soratiestä jyrkkiin metsäpolkuihin.

Linkki artikkeliin: Teneriffa retkeillen – Caldera

Etelä-Teneriffan reitit

Mascan rotkovaellus

Mascan kylä ja rotkovaellus on yksi tunnetuimmista Teneriffan nähtävyyksistä. Masca sijaitsee saaren karussa eteläosassa. Kylä on jo itsessään näkemisen arvoinen. Jos haluaa haastaa itseään, voi kävellä Mascan rotkovaelluksen, joka kulkee rotkon pohjalla alas rantaan. Me kävelimme reitin vuonna 2017. Jylhä reitti on ehdottomasti kokemisen arvoinen! Reitti laskeutuu satoja metrejä alas merelle todella komean kanjonin pohjalla. Vuoden 2017 jälkeen reitti oli pitkään suljettuna, mutta ilmeisesti se on nykyään (2023) taas avattu. Ennen retkeä kannattaa varmistaa viimeisin tieto virallisista lähteistä.

Linkki artikkeliin: Teneriffa retkeillen – Masca

Teno Alton ylänkö

Teno Alto sijaitsee saaren eteläosassa. Kylä on 700 metrin korkeudessa vuoriylängöllä. Vanhassa historiallisessa maalaiskylässä on muutama ravintola ja kahvila sekä mahdollisuus maistella paikallisia juustoja. Tenossa kulkee muutamia patikkareittejä ja maisema avautuu alas merelle. Autotie ylös Tenoon on mutkainen ja jyrkkä. Maisemat ovat komeita.

Linkki artikkeliin: Teneriffa retkeillen – Teno

Las Lagunetaksen maalaiskylä

Las Lagunetas on maalaiskylä laaksossa Buenavistan yläpuolella Teneriffan eteläosassa. Lagunetaksen kylästä on mahdollista kävellä mukava rengasreitti läheisten vuorten rinteille. Reitti kulkee osittain sorapohjaista metsätietä ja lisäksi on pienempiä metsäpolkuja. Reitillä on pituutta n. 6 km ja se nousee lähemmäs 200 metriä ylöspäin laaksosta. Kulkemiseen saa menemään aikaa taukojen kera 4 tuntia. Lue lisää tästä

Linkki artikkeliin: Teneriffa retkeillen – Lagunetas

Retkeilijän kartat ja appsit

Parhaat patikointiin sopivat paperikartat saa Teneriffan kirjakaupoista ja turistimyymälöistä. Suomesta emme ole löytäneet kunnollisia retkeilykarttoja Teneriffan poluista. Teneriffalta on saatavilla myös alukohtaisia retkeilykarttoja esimerkiksi Anagasta.

Kännykkään on saatavilla monia käteviä sovelluksia, joihin on merkattu retkeilyreittejä. Me olemme käyttäneet AllTrails nimistä kännykkäsovellusta, josta on hyviä kokemuksia. Sovellus sisältää tarkkojen maastokarttojen lisäksi lukemattoman määrän polkuja reittikuvauksineen. Reittejä voi kommentoida ja tähdittää, joka antaa hyvää ennakkotietoa siitä miten muut retkeilijät ovat reitin kokeneet. Kännykkäversion lisäksi AllTrails on myös nettiversiona, jota voi selailla tietokoneella.

Me olemme käyttäneet AllTrails -sovelluksen ilmaisversiota. Maksullisessa versiossa on mm. offline toiminnot, mutta olemme pärjänneet ilman niitä.

Teneriffalta hankittuja karttoja
Pääreitit on viitoitettu maastoon ja reittejä on helpohko seurata
Pääreittien alkupisteissä on opastetauluja karttoineen

Majoitus Teneriffalla

Retkeilijöille sopivia majoitusvaihtoehtoja Teneriffalla löytyy kaupungeista ja vuoristokylistä. Kylissä on tarjolla majataloja ja pieniä hotelleja, joissa voi yöpyä edullisesti. Näiden majoitusten etuna on se, että ne sijaitsevat lähellä patikointireittejä, mikä tekee retkeilystä helpompaa.

Toinen hyvä vaihtoehto on vuokra-asuntojen vuokraaminen. Näissä majoituksissa on yleensä hyvin varustettu keittiö, jossa voi valmistaa omat eväät patikointiretkille ja pesukone, joka helpottaa pyykinpesua pidemmilläkin retkillä.

Kannattaa myös harkita majoitusta Teiden kansallispuistossa, jossa on mahdollista yöpyä muutamassa hotellissa. Näissä majoituksissa pääsee nauttimaan upeista maisemista ja hiljaisuudesta keskellä luontoa.

Me olemme majoittuneet Puerto de la Cruzissa ja Punta del Hidalgossa. Cruz on tunnettu lomakaupunki, jonne monet matkanjärjestäjät tekevät pakettimatkoja. Punta del Hidalgo on pieni kalastajakylä ihan Anagan juurella meren rannalla. Sieltä varasimme majapaikan suoraan ilman matkanjärjestäjää.

Teneriffan majoitusta suunnitellessa kannattaa ehdottomasti katsoa esim. Airbnb ja Booking.com valikoimaa. Hyviä laadukkaita majapaikkoja on todella paljon ympäri saarta, eikä tarvi tyytyä matkatoimistojen rajalliseen valikoimaan.

Jos käytössä on vuokra-auto, niin kannattaa etukäteen tutustua auton parkkeeraukseen majapaikan luona. Joissain hotelleissa on omia parkkipaikkoja, mutta jos omaa parkkia ei ole, täytyy parkkipaikka löytää tien varresta. Tämä voi olla haastavaa varsinkin vilkkaissa kaupunginosissa.

Chamorgan reitti, Anaga

Vapautta liikkumiseen vuokra-autolla

Auton vuokraus on suosittu tapa liikkua Teneriffan saarella, sillä se antaa vapauden tutkia saaren kauniita kohteita omaan tahtiin. Auton vuokraaminen onnistuu kätevästi useilta kansainvälisiltä autovuokraamoilta, jotka sijaitsevat lähellä lentokenttiä ja suosituimpia matkailukohteita.

Liikennekulttuuri Teneriffalla on pääosin samanlainen kuin muuallakin Espanjassa, eli suomalaiseen verrattuna huomattavan nopeatempoinen. Teneriffan vuoristoteillä on mutkia ja jyrkkiä rinteitä, joten ajaminen vaatii taitoa ja varovaisuutta. Jotkin rannikkotiet ja kaupunkialueet voivat olla ruuhkaisia tiettyinä aikoina.

Me olemme käyttäneen useita kertoja Cicar vuokraamoa. Toistaiseksi mitään ongelmia ei ole ollut. Palvelu on mutkatonta, hinnat kilpailukykyisiä ja autot hyviä.

Auton parkkeeraaminen Teneriffan saarella voi olla haastavaa, erityisesti kaupungeissa ja turistikohteissa, joissa parkkipaikkojen määrä on rajallinen. Suurimmissa kaupungeissa on yleensä maksullisia pysäköintialueita ja parkkihalleja, joissa voi parkkeerata auton maksua vastaan. Monissa paikoissa on myös rajoituksia tai kieltoja parkkeeraamiselle tietyinä aikoina, joten parkkisääntöjä on tärkeää noudattaa. Maaseudulla ja vuoristoalueilla parkkipaikkoja on yleensä enemmän ja ne ovat usein ilmaisia. Tosin suosituimmissa retkeilypaikoissa voi olla pulaa paikoista, joten pyri olemaan ajoissa liikenteessä. Muista aina lukita auto ja jättää arvotavarat piiloon, kun parkkeeraat auton julkiselle paikalle.

Autolla Teidellä

Liikkuminen busseilla (Titsa)

Teneriffalla on hyvin toimiva julkinen liikenne. Bussit ovat yleisin tapa liikkua saarella, ja niillä pääsee kätevästi eri puolille Teneriffaa. Bussireitit kattavat suurimman osan saaresta, ja hinnat ovat kohtuullisia. Raitiovaunu kulkee Santa Cruzin ja Lagunan kaupunkien välillä.

Bussimatkan voi maksaa muutamalla tavalla:

  • Voit ostaa kuljettajalta lippuja käteisellä tai pankki/luottokortilla
  • Voit hankkia Ten+ bussikortin, johon voi ladata arvoa
  • Voit ladata kännykkään sovelluksen, jonka avulla maksu hoidetaan

Me olemme ostaneet kuljettajalta lippuja ja lisäksi meillä on Ten+ kortti. Kännykkäsovellusta emme ole kokeilleet, koska sen toimivuudesta on ollut jonkin verran negatiivisia kommentteja. Kännykkäsovellus näyttää kuitenkin olevan kohtalaisen suosittu paikallisten keskuudessa.

Ten+ kortin käyttö

Ten+ kortteja voi hankkia automaateista tai tiskiltä ympäri saarta. Itse kortti maksoi vuonna 2023 kaksi euroa. Kortille ladataan arvoa. Lisäksi kortille voi ladata päivälipun tai viikkolipun. Latauksen voi tehdä automaatilla tai tiskillä.

Kortin käyttö:

  • Kun nouset bussiin (etuovesta), näytä kortti lukijalle
  • Kun poistut bussista, näytä kortti uudelleen lukijalle

Kortilta veloitetaan vain pysäkkien välinen matka.

Jos unohdat näyttää kortin lukijalle bussista poistuessasi, veloitetaan kortilta matka bussilinjan loppuun asti. Jos kuitenkin vaihdat heti toiseen bussiin, menee veloitus kokemuksemme mukaan oikein.

Pienen harjoittelun jälkeen kortin käyttö on hyvin helppoa. Ja mikä parasta, kuskille ei tarvitse puhua mitään!

Aikataulut

Teneriffan bussiyhtiö (Titsa) käyttää reititykseen Googlen karttapalvelua. Kokemuksemme mukaan tavalliselta Googlen kartalta näkee kohtalaisen luotettavasti pysäkkikohtaiset aikataulut ja bussilinjojen reitit sekä onko bussi myöhässä. Googlen kartta on siis kätevä apu bussimatkojen suunnitteluun. Lisäksi aikataulut ovat saatavilla Titsan kotisivulta titsa.com. Pysäkeillä on myös QR koodi, joka johtaa suoraan pysäkkikohtaiseen aikatauluun Titsan sivulle.

Pukeutuminen retkelle

Teneriffalla vuoristossa patikoidessa kannattaa pukeutua kerroksittain ja varautua sään äkillisiin muutoksiin. Vuoristossa lämpötila voi vaihdella nopeasti, joten kannattaa valita vaatteita, jotka on helppo kerrostaa tai riisua tarpeen mukaan. Kokemuksemme mukaan yli 1000m korkeudella on useita asteita viileämpää kuin meren rannalla. Viileä pilvisumu saattaa myös yllättää.

Monissa oppaissa korostetaan tukevien vaelluskenkien tarvetta. Me olemme kuitenkin pärjänneet oikein hyvin tavallisilla lenkkareilla. Teneriffalla ei ole ollut niin pahoja kivikoita, joissa olisi kaivannut nilkkaa tukevaa kenkää. Sanoisin, että kenkävalinta on henkilökohtainen asia ja kannatta käyttää niitä kenkiä, joihin on tottunut.

Auringolta kannattaa suojautua, sillä Teneriffalla aurinko voi paistaa voimakkaasti myös vuoristossa. Aurinkovoide, aurinkolasit ja hattu tai pipo kannattaa ottaa mukaan.

Varsinkin Teidellä illat ja yöt voivat olla kylmiä. Lämpötila saattaa laskea lähelle nollaa auringon laskettua. Ilman lämpimiä vaatteita tähtien katselu voi olla kylmä kokemus.

Kaupat ja eväsvinkit

Teneriffalla on useita ruokakauppaketjuja. Suurimmat ruokakaupat ovat yleensä avoinna ympäri vuorokauden, ja ne tarjoavat laajan valikoiman paikallisia ja kansainvälisiä tuotteita. Esimerkiksi Mercadona, HiperDino ja Lidl ovat suuria kauppaketjuja, joista löytyy laaja valikoima elintarvikkeita, juomia ja muita tarvikkeita. Monissa kaupoissa on myös tuoretuotteita, kuten hedelmiä ja vihanneksia, leipomo- ja leikkeleosastoja sekä pakasteosasto.

Viereinen Gomeran saari

Teneriffan vieressä sijaitsee kaunis Gomeran saari. Pieni Gomera sopii myös hyvin patikointiin. Olemme käyneet Gomeralla patikoimassa ja voimme ehdottomasti suositella sitä. Lue lisää meidän kokemuksista Gomeralla.

Linkki artikkeliin: Satumainen Gomera

Muut Teneriffa-aiheiset artikkelit

Linkki artikkeliin: Pieni retkeilyopas Anagaan, Teneriffa