Retkelle Teneriffalle: Vinkit upeisiin patikkapolkuihin ja luontokohteisiin

Teneriffa tunnetaan Suomessa rantalomien pakettimatkakohteena. Massaturismin kyllästämien hiekkarantojen ja lomakylien lisäksi Teneriffa tarjoaa paljon upeita luonnonmaisemia ja vuoristoisia patikkapolkuja, joissa riittää tutkittavaa jokaiselle retkeilyn harrastajalle.

Teiden rinteillä ja Anagassa polut kulkeva pilvien yläpuolella kauniissa vuoristomaisemissa, jossa luonto on paikoin lähes sademestäisen rehevää ja keväisin kukat ovat loistossaan. Lähempänä merenrantaa luonto on karumpaa. Erilaisia kaktuksia ja aloeveeraa kasvaa polkujen ympärillä, joka tekee maisemasta eksoottisen.

Me olemme käyneet Teneriffalla retkeilemässä useita kertoja talvisin. Olemme liikkuneet saaren eri osissa etelästä pohjoiseen. Meidän lempialueitamme ovat jyrkistä kanjoneistaan tunnettu Anagan luonnonpuisto sekä majesteettisen Teiden kanarianmäntymetsät. Teneriffa on kanariansaarista suurin ja lukuisissa poluissa riittääkin tutkittavaa.

Kokemuksemme mukaan suomalaiset eivät ole löytäneet Teneriffan patikointimahdollisuuksia. Poluilla näkee lähinnä Keski-Euroopasta kotoisin olevia retkeilijöitä. Edellisellä matkalla emme vajaa kahden viikon aikana tavanneet yhtään suomalaista, emmekä kuulleen suomen kieltä kertaakaan.

Talvella Teneriffan sää ja lämpötila on juuri sopiva patikointiin. Ilma ei ole liian kuuma ja pilvet tuovat varjoa paahtavalta auringolta. Varsinkin vuoristossa lämpötila on usein alle 20 asteessa. Jos pilvi osuu kohdalle voi lämpötila laskea raikkaaseen 15 asteeseen ja allekin. Retkeilyyn oikein sopivat sää.

Batanesin laakso

Teneriffan luonto eri alueilla

Teneriffan voi jakaa luonnon osalta muutaman eri alueesen. Itäinen ja eteläinen seutu ovat karun kuivaa paisterinnettä, joille aurinko paistaa kuumasti lähes koko päivän. Suurin osa pakettimatkojen lomakohteista on eteläosan lomakaupungeissa kuten Cristianoksessa ja Adejessa. Nämä maisemat ovat ehkä kaikkein tunnetuimpia Teneriffan lomaoppaista.

Saaren pohjoisranta on vehreää varjorinnettä. Atlantilta nousevat pilvet kerääntyvät herkästi Teiden rinteille varjostamaan kuumaa aurinkoa. Kokemustemme mukaan täälläkin kuitenkin riittää aurinkoa riittämiin. Pohjoisrannikon tunnetuin lomakaupunki on Puerto de la Cruz.

Aivan saaren koilliskärjessä sijaitsee Anagan niemimaa. Anaga on erittäin rehevää seutua, jota lukemattomat rotkolaaksot värittävät. Anaga on luonnoltaan täysi poikkeava muuhun Teneriffaan verrattuna. Anaga on usein viilentävien pilvien peitossa. Anaga on kokemustemme mukaan Teneriffan parhaimpia patikointikohteita ja siellä on kymmeniä eritasoisia reittejä.

Saaren keskellä seisova majesteettinen Teide nousee 3700 metrin korkeuteen. Autotietä pitkin pääsee runsaan 2000 metrin korkeuteen. Korkeimmalle huipulle menee kondolihissi. Teiden ympärillä kiertää rehevä havupuuvyöhyke, joka on pääosin pitkäneulaista kanarianmäntyä. Vuoren päällä, pilvien yläpuolella on karua kuumaisemaa ja komeat näköalat horisonttiin. Rinteillä on lukematon määrä reittejä.

Kartalle on merkattu tässä artikkelissa mainittuja kohteita.

Vinkit Teneriffan patikkapoluille

Teneriffalla kulkee lukematon määrä patikkapolkuja. Reitit voi jalkaa karkeasti pääreitteihin ja muihin pienempiin polkuihin. Pääreitit on merkattu maastoon hyvin ja niistä löytyy viralliset kartat. Näiden lisäksi saarella kulkee lukematon määrä pienempiä polkuja, joita yhdistelemällä saa koottua itselle sopivia reittejä. Osa reiteistä on yhdensuuntaisia janareittajä, mutta rengasreittejäkin löytyy ilahduttavan paljon.

Saaren profiilista johtuen osa reiteistä on todella mäkisiä, joka kannatta ottaa reittivalinnassa huomioon. Korkeuserot voivat olla siis todella suuria. On ihan tavallista, että reitillä on nousua useita satoja metrejä, eli saman verran kun Kolin korkeus Pielisen pinnasta.

Pääreitit on merkattu PR TF tunnuksin

Anagan reitit

Taborno

Tabornon kivipilari “Roque de Taborno” on ehkä yksi tunnetuimmista luonnonkohteista Anagassa. Eroosio on muovannut pilarista kulmikkaan muotoisen tapin, jonka tunnistaa kaukaa. Pilari on 706 metriä korkea ja sen ympäri kiertää komea retkeilypolku. Reitillä on pituutta 3,9km ja nousumetrejä 226m. Reittiprofiili on ryppyinen, jossa kokonaisnousu kertyy useista pienistä mäistä. Reitti on paikoin haastava jyrkänteellä kulkevan polun takia, mutta maisemat ovat todella komeat! Lue lisää tästä

Chamorga

Anagassa aivan autotien päässä on pieni kylä nimeltä Chamorga. Kylästä lähtee reittejä eri suuntiin. Yksi reiteistä laskeutuu alas rantaan Roque Bermejon kylään ja kiertelee matkalla todella komeilla vuorenrinteillä. Reitillä on mittaa 8,7 km ja nousua 640 metriä. Tällä reitillä vaaditaan kohtuullista kuntoa koska nousua on paljon. Lue lisää tästä

Batanes

Batanesin kylä Anagassa on erittäin kauniissa ja vehreissä vuoristomaisemissa. Kylästä kulkee muutama patikkareitti eri suuntiin mm. ylös Cruz del Carmeniin ja alas merelle Punta del Hidalgon. Yksi ympyräreitti kiertelee rinteillä ja laaksoissa tarjoillen huikeita maisemia ja korkeuseroja. Tällä rehevän mäkisellä reitillä on mittaa 5 km. Nousut ja laskut ovat todella jyrkkiä, joilla kävelykuntoa koetellaan. Lue lisää tästä

PR-TF 10 Cruz del Carmenista Punta del Hidalgoon

Suosittu PR-TF 10 reitti laskeutuu Cruz del Carmenista merelle Punta del Hidalgoon. Matkalla reitti ohittaa luola-asumuksistan tunnetun Chinamadan kylän. Koko reitillä on mittaa 10 km ja korkeuseroa noin 1000 metriä. Reitti kulkee eri ilmastovyöhykkeiden läpi laskeutuen vehreästä metsästä karuille vuorenrinteille. Reitti on pääosin hyväkuntoista leveää pokua. Vaihtoehtoisesti reitin voi aloittaa tai lopettaa myös Chinamadan kylästä, joka lyhentää matkaa. Ylhäältä alas kulkiessa koko matka on pelkää alamäkeä! Lue lisää tästä

Taborno, Anaga

Teiden reitit

Teiden rinteillä ja päällä kulkee lukematon määrä retkeilyreittejä. Teiden ympärillä on kaunis havupuuvyöhyke, jossa liikkuminen on vaivatonta. Ylempänä rinteellä on puutonta kuumaisemaa ja komeita maisemia. Yksi helppo 5 km mittainen reitti kiertelee Lagunan puoleisella rinteellä. Lue lisää tästä

Calderan retkeilyalue

Caldera on retkeilyalue Puerto de la Cruzin kaupungin yläpuolella Teiden rinteellä. Alue sijaitsee Teidelle nousevan tien varressa noin 1000 metrin korkeudessa. Calderassa on paikallisten suosiossa oleva laaja kraaterisyvennys, johon on rakennettu mm. lasten leikkipaikka, grillauspaikkoja ja vessat. Alueella kulkee lukuisia reittejä ja siellä sijaitsee mm. tunnettu Los Órganosin kallio. Havupuuvyöhykkeellä sijaitsevassa Calderassa kannattaa käydä katselemassa maisemia ja kävelemässä patikkapoluilla, joiden vaativuus vaihtelee tasaisesta soratiestä jyrkkiin metsäpolkuihin. Lue lisää tästä

Teiden rinteillä

Etelä-Teneriffan reitit

Mascan rotkovaellus

Mascan kylä ja rotkovaellus on yksi tunnetuimmista Teneriffan nähtävyyksistä. Masca sijaitsee saaren karussa eteläosassa. Kylä on jo itsessään näkemisen arvoinen. Jos haluaa haastaa itseään, voi kävellä Mascan rotkovaelluksen, joka kulkee rotkon pohjalla alas rantaan. Me kävelimme reitin vuonna 2017. Jylhä reitti on ehdottomasti kokemisen arvoinen! Reitti laskeutuu satoja metrejä alas merelle todella komean kanjonin pohjalla. Vuoden 2017 jälkeen reitti oli pitkään suljettuna, mutta ilmeisesti se on nykyään (2023) taas avattu. Ennen retkeä kannattaa varmistaa viimeisin tieto virallisista lähteistä. Lue lisää tästä

Teno Alton ylänkö

Teno Alto sijaitsee saaren eteläosassa. Kylä on 700 metrin korkeudessa vuoriylängöllä. Vanhassa historiallisessa maalaiskylässä on muutama ravintola ja kahvila sekä mahdollisuus maistella paikallisia juustoja. Tenossa kulkee muutamia patikkareittejä ja maisema avautuu alas merelle. Autotie ylös Tenoon on mutkainen ja jyrkkä. Maisemat ovat komeita. Lue lisää tästä

Las Lagunetaksen maalaiskylä

Las Lagunetas on maalaiskylä laaksossa Buenavistan yläpuolella Teneriffan eteläosassa. Lagunetaksen kylästä on mahdollista kävellä mukava rengasreitti läheisten vuorten rinteille. Reitti kulkee osittain sorapohjaista metsätietä ja lisäksi on pienempiä metsäpolkuja. Reitillä on pituutta n. 6 km ja se nousee lähemmäs 200 metriä ylöspäin laaksosta. Kulkemiseen saa menemään aikaa taukojen kera 4 tuntia. Lue lisää tästä

Retkeilijän kartat ja appsit

Parhaat patikointiin sopivat paperikartat saa Teneriffan kirjakaupoista ja turistimyymälöistä. Suomesta emme ole löytäneet kunnollisia retkeilykarttoja Teneriffan poluista.

Kännykkään on saatavilla monia käteviä sovelluksia, joihin on merkattu retkeilyreittejä. Me olemme käyttäneet AllTrails nimistä kännykkäsovellusta, josta on hyviä kokemuksia. Sovellus sisältää tarkkojen maastokarttojen lisäksi lukemattoman määrän polkuja reittikuvauksineen. Reittejä voi kommentoida ja tähdittää, joka antaa hyvää ennakkotietoa siitä miten muut retkeilijät ovat reitin kokeneet. Kännykkäversion lisäksi AllTrails on myös nettiversiona, jota voi selailla tietokoneella.

Me olemme käyttäneet AllTrails -sovelluksen ilmaisversiota. Maksullisessa versiossa on mm. offline toiminnot, mutta olemme pärjänneet ilman niitä.

Batanes, Anaga

Majoitus Teneriffalla

Retkeilijöille sopivia majoitusvaihtoehtoja Teneriffalla löytyy kaupungeista ja vuoristokylistä. Kylissä on tarjolla majataloja ja pieniä hotelleja, joissa voi yöpyä edullisesti. Näiden majoitusten etuna on se, että ne sijaitsevat lähellä patikointireittejä, mikä tekee retkeilystä helpompaa.

Toinen hyvä vaihtoehto retkeilijöille on vuokra-asuntojen vuokraaminen. Näissä majoituksissa on yleensä hyvin varustettu keittiö, jossa voi valmistaa omat eväät patikointiretkille ja pesukone, joka helpottaa pyykinpesua pidemmilläkin retkillä.

Kannattaa myös harkita majoitusta Teiden kansallispuistossa, jossa on mahdollista yöpyä muutamassa hotellissa. Näissä majoituksissa pääsee nauttimaan upeista maisemista ja hiljaisuudesta keskellä luontoa.

Me olemme majoittuneet Puerto de la Cruzissa ja Punta del Hidalgossa. Cruz on tunnettu lomakaupunki, jonne monet matkanjärjestäjät tekevät pakettimatkoja. Punta del Hidalgo on pieni kalastajakylä ihan Anagan juurella meren rannalla. Sieltä varasimme majapaikan suoraan ilman matkanjärjestäjää.

Teneriffan majoitusta suunnitellessa kannattaa ehdottomasti katsoa esim. Airbnb ja Booking.com valikoimaa. Hyviä laadukkaita majapaikkoja on todella paljon ympäri saarta turistikohteiden ulkopuolella.

Jos käytössä on vuokra-auto, niin kannattaa etukäteen tutustua auton parkkeeraukseen majapaikan luona. Joissain hotelleissa on omia parkkipaikkoja, mutta jos omaa parkkia ei ole, täytyy parkkipaikka löytää tien varresta. Tämä voi olla haastavaa varsinkin vilkkaissa kaupunginosissa.

Chamorgan reitti, Anaga

Vapautta liikkumiseen vuokra-autolla

Auton vuokraus on suosittu tapa liikkua Teneriffan saarella, sillä se antaa vapauden tutkia saaren kauniita kohteita omaan tahtiin. Auton vuokraaminen onnistuu kätevästi useilta kansainvälisiltä autovuokraamoilta, jotka sijaitsevat lähellä lentokenttiä ja suosituimpia matkailukohteita.

Liikennekulttuuri Teneriffalla on pääosin samanlainen kuin muuallakin Espanjassa, eli suomalaiseen verrattuna huomattavan nopeatempoinen. Teneriffan vuoristoteillä on mutkia ja jyrkkiä rinteitä, joten ajaminen vaatii taitoa ja varovaisuutta. Tietyt rannikkotiet ja kaupunkialueet voivat olla ruuhkaisia tiettyinä aikoina.

Me olemme käyttäneen useita kertoja Cicar vuokraamoa. Toistaiseksi mitään ongelmia ei ole ollut. Palvelu on mutkatonta, hinnat kilpailukykyisiä ja autot hyviä.

Auton parkkeeraaminen Teneriffan saarella voi olla haastavaa, erityisesti kaupungeissa ja turistikohteissa, joissa parkkipaikkojen määrä on rajallinen. Suurimmissa kaupungeissa on yleensä maksullisia pysäköintialueita ja parkkihalleja, joissa voi parkkeerata auton maksua vastaan. Monissa paikoissa on myös rajoituksia tai kieltoja parkkeeraamiselle tietyinä aikoina, joten parkkisääntöjä on tärkeää noudattaa. Maaseudulla ja vuoristoalueilla parkkipaikkoja on yleensä enemmän ja ne ovat usein ilmaisia. Tosin suosituimmissa retkeilypaikoissa voi olla pulaa paikoista, joten pyri olemaan ajoissa liikenteessä. Muista aina lukita auto ja jättää arvotavarat piiloon, kun parkkeeraat auton julkiselle paikalle.

Autolla Teidellä

Liikkuminen busseilla

Teneriffalla on hyvin kehittynyt julkinen liikennejärjestelmä, johon kuuluvat bussit, taksit ja raitiovaunu. Bussit ovat yleisin tapa liikkua saarella, ja niillä pääsee kätevästi eri puolille Teneriffaa. Bussireitit kattavat suurimman osan saaresta, ja hinnat ovat kohtuullisia. Raitiovaunu kulkee pääasiassa Santa Cruzin ja La Lagunan kaupunkien välillä. Taksit ovat myös saatavilla, mutta ne ovat yleensä kalliimpia kuin bussit.

Me olemme käyttäneet busseja janareittien patikointiin. Auton kanssa on helposti sidoksissa ympyräreitteihin.

Pukeutuminen retkelle

Teneriffalla vuoristossa patikoidessa kannattaa pukeutua kerroksittain ja varautua sään äkillisiin muutoksiin. Vuoristossa lämpötila voi vaihdella nopeasti, joten kannattaa valita vaatteita, jotka on helppo kerrostaa tai riisua tarpeen mukaan. Jalkineiden tulee olla tukevat ja mukavat, sillä maasto voi olla epätasaista ja liukasta. Useilla poluilla tosin pärjää myös tavallisillakin lenkkareilla oikein hyvin.

Lisäksi kannattaa suojautua auringolta, sillä Teneriffalla aurinko voi paistaa voimakkaasti myös vuoristossa. Aurinkovoide, aurinkolasit ja hattu tai pipo kannattaa ottaa mukaan.

Varsinkin Teidellä illat ja yöt voivat olla kylmiä. Lämpötila saattaa laskea lähelle nollaa auringon laskettua. Ilman lämpimiä vaatteita tähtien katselu voi olla kymä kokemus.

Kaupat ja eväsvinkit

Teneriffalla on useita ruokakauppoja, jotka palvelevat hyvin myös turisteja. Suurimmat ruokakaupat ovat yleensä avoinna ympäri vuorokauden, ja ne tarjoavat laajan valikoiman paikallisia ja kansainvälisiä tuotteita. Esimerkiksi Mercadona, HiperDino ja Lidl ovat suuria kauppaketjuja, joista löytyy laaja valikoima elintarvikkeita, juomia ja muita tarvikkeita. Monissa kaupoissa on myös tuoretuotteita, kuten hedelmiä ja vihanneksia, leipomo- ja leikkeleosastoja sekä pakasteosasto.

Viereinen Gomeran saari

Teneriffan vieressä sijaitsee kaunis Gomeran saari. Pieni Gomera sopii myös hyvin patikointiin. Olemme käyneet Gomeralla patikoimassa ja voimme ehdottomasti suositella sitä. Lue lisää meidän kokemuksista Gomeralla tästä artikkelista.

Muut Teneriffa-aiheiset artikkelit

Patikointia Teneriffalla, Los Batanes, polku vuorenrinteillä

Patikointia Teneriffalla, Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo PR-TF 10

Patikointia Teneriffalla, Chamorga – Roque Bermejo

Patikointia Teneriffalla Teiden rinteillä, Circular Las Raíces

Patikointia Teneriffalla, Taborno, polku kivipilarin juurella

Teneriffa retkeillen