Harjunkierros kevätmyrskyssä Leivonmäen kansallispuistossa

Maaliskuun lopussa kävimme Leivonmäen kansallispuistossa. Puisto sijaitsee Jyväskylän eteläpuolella Joutsassa. Pistäydyimme puistossa automatkalla lapista etelään. Leivonmäki on lähellä E4 tietä ja siellä oli vaivaton pysähtyä jaloittelemaan kesken ajomatkan.

Käyntipäivälle osui kevään pahin myrsky. Selänpohjan parkkipaikalla männyt huojuivat ja heiluivat niin, että auto piti varmuuden vuoksi pysäköidä mahdollisimman kauas puista. Tuulista säätä piristi aurinko, joka pilkisteli vinhasti kulkevien pilvien välistä ja valaisi lumituiskuista maisemaa.

Kävelimme Harjunkierroksen, joka oli noin 4,5 km mittainen ympyrälenkki. Kuljimme lenkin vastapäivään. Vastapäivään kiertäessä pääsimme nopeasti Rutajärven rantaan ja Lintuniemen laavulle. Ajattelimme, että laavulta olisi helppo kääntyä takaksin autolle, jos ilma osoittautuisi liian tuuliseksi. Puut pysyivät pystyssä navakasta tuulesta huolimatta ja päädyimme kiertämään koko lenkin ympäri.

Opasteista päätellen lenkki olisi pitänyt kiertää myötäpäivään. Vastapäivään kiertäessä sai risteyksissä olla tarkkana, että pysyi oikealla polulla. Reitti oli merkattu puihin punaisin täplin, joka helpotti navigointia.

Lintuniemen komea laavu
Näköala Lintuniemen laavulta Rutajärvelle

Maassa oli lunta paikoin runsaasti, mutta polku oli tamppautunut kovaksi. Nastakengät olivat tarpeen jäisillä harjurinteillä.

Lintuniemen laavun jälkeen polku kiersi hetken metsässä, jonka jälkeen alkoi harjuosuus. Polku kierteli harjurinteitä ja nousi välillä harjujen laelle. Harjujen välissä oli suppia ja pieniä lampia. Lopuksi polku palasi takaisin parkkipaikalle.

Kartan mukaan Harjunkierros on vain pieni osa kansallispuistoa. Leivonmäki täytyy pitää mielessä ja tulla paremmalla ajalla tutkimaan sitä lisää.