Opas retkeilyautoiluun luontoharrastajalle

Tässä oppaassa käyn läpi perusasioita liittyen retkeilyautossa asumiseen ja auton käyttämiseen. Jos olet vuokraamassa retkeilyautoa ensimmäistä kertaa tai hankkimassa autoa itsellesi, löydät tästä oppaasta hyödyllistä perustietoa. Tämä opas on kirjoitettu tehdastekoisten retkeilyautojen näkökulmasta. Retkeilyautojen rakentaminen itse on myös suosittua, mutta itselläni ei ole rakentamisesta kokemusta, joten en osaa antaa vinkkejä siihen.

Retkeilyautoilun suosio ja autojen myynti ovat olleet jo vuosia kasvussa. Eikä se ole ihme. Retkeilyauto on varsinkin luontoharrastajalle mitä mainioin tukikohta ja lepopaikka. Retkeilyauton avulla luonnossa liikkuminen helpottuu, kun mukana kulkee lämmin majapaikka varusteineen. Luonnon tarkkailuun, viipyilyyn ja nauttimiseen jää enemmän aikaa ja voimia. Pakettiautoon rakennetulla kompaktilla retkeilyautolla pääsee ajamaan ahtaisiinkin paikkoihin, ja se on huomaamaton metsäparkeissa. Hyvin varusteltu retkeilyauto on täysin omavarainen, ja sillä voi viettää pitkiäkin aikoja kaukana asutuksesta.

Varustukseltaan tehdastekoiset retkeilyautot ovat lähes matkailuautoja vastaavia. Varusteista löytyy mm. tehokas lämmityslaite, vesijärjestelmä, kaasuliesi, jääkaappi, parisänky, vessa, suihku jne. Tehdastekoista retkeilyautoa voi käyttää myös talvella, sisällä riittää lämmintä yöpymiseen kylminäkin pakkasöinä. Auto toimiikin ympärivuotisena tukikohtana kaikenlaiseen ulkoilmaelämään, ja se on kätevä apu myös päiväretkillä.

Opas on kirjoitettu omien kokemustemme pohjalta, muutaman vuoden retkeilyautoilusta.

Sisältö

Matkailuautojen luokittelu

Retkeilyautolla tarkoitetaan pakettiauton peltikorin sisään rakennettua matkailuautoa. Yleensä retkeilyauto näyttää ulkoa kookkaalta pakettiautolta, jossa on ikkunat ja kattoluukut. Tehdastekoiset retkeilyautot on rekisteröity Suomessa matkailuautoiksi. Itse rakennetut voivat olla rekisteröityjä myös henkilöautoksi tai pakettiautoksi.

Matkailuautolla tarkoitetaan yleisesti erilaisia lasikuitukorisia autoja, jotka ovat huomattavasti pakettiautoja pidempiä, leveämpiä ja sisältä tilavampia. Matkailuautojen alatyyppejä ovat mm. puoli-integroitu, täysintegroitu ja lisäksi autossa voi olla alkovi, eli nukkumapaikka ohjaamon päällä.

Matalat nostokattoiset retkiautot ovat varsinkin Keski-Euroopassa suosittuja. Tällaisia rakennetaan mm. VW Transporterin koriin (VW California malli) ja muihin vastaaviin mataliin pakuihin. Suomessa matalia retkiautoja ei myydä, koska niitä ei voi korkeuden puolesta rekisteröidä matkailuautoksi (pitää olla seisomakorkeus sisällä) ja näin ollen verotus olisi kohtuuton.

Retkeilyautossa asuminen

Retkeilyautot ovat mitoiltaan pieniä. Niissä ei suoranaisesti ole tilaa oleskella. Kun toinen vaikkapa valmistaa ruokaa, täytyy toisen istua. Retkeilyauto sopii parhaiten aktiiviseen elämään, jossa autossa nukutaan ja ruokaillaan. Viikkojen parkkeeraus leirintäalueella voi käydä retkelyautossa ahtaan tuntuiseksi, ja siihen käyttöön sopiikin paremmin suurempi matkailuauto. Retkeilyautoon on silti saatu pakattua kaikki asumisen kannalta välttämätön, vieläpä toimivaksi kokonaisuudeksi. Asuminen on minimalistista, jossa on oma viehätyksensä. Tilaa tavaroille on yllättäen melko runsaasti, joten kaiken tarvittavan saa yleensä mukaan.

Keittiö

Ruoan valmistus sujuu kaasuliedellä kätevästi. Liedellä kannattaa suosia kompakteja astioita kuten esimerkiksi retkikeittimen kattiloita. Jääkaappi on pienempi kuin kotona, mutta sinne mahtuu kyllä muutaman päivän eväät. Kompressorijääkaappi pysyy yhtä kylmänä kuin kotijääkaappikin.

Ruoan valmistus sujuu kaasuliedellä
Tässäkin ollaan kokkaamassa

Liittyykö ajamiseen jotain erityistä?

Muista aina ennen liikkeellelähtöä tarkistaa kaikki irtonaiset tavarat ja laittaa ne paikoilleen. Pöydille unohtuu helposti tavaraa, jotka sitten ensimmäisessä mutkassa lentävät lattialle. Pöydällä voi pitää kumista alustaa, joka auttaa tavaroita pysymään paikoillaan.

Ajamista ei tarvitse jännittää. Pakettiauton hallintalaitteet ovat samanlaiset kuin henkilöautossakin ja näkyvyys korkealta on hyvä. Autoja saa myös modernilla automaattivaihteella, joka helpottaa ajamista. Pakun pituus ja leveys toki vaativat totuttelua, eli heti kylmiltään ei kannata kovin ahtaille teille ajaa. Ajomukavuus ei toki ole henkilöauton tasoa, mutta nykyaikainen pakettiauto on silti oikein hyvä matkajuhta ja maisemia on mukava katsella isoista ikkunoista. Ohjaamossa on hyvin tilaa henkilöautoon verrattuna.

Pakulla mahtuu ajamaan pienillekin teille ja jopa kärrypoluille. Se on tämän ajoneuvon ehdoton etu.

Retkeilyauto painaa pakattuna helposti noin 3000 kg. Tämä kannattaa ottaa ajaessa huomioon. Paku ei ole niin nopealiikkeinen kuin henkilöauto. Voimaa moottoreissa on silti ihan riittävästi normaaliin liikkumiseen.

Mitä jos pysähdyspaikka on vino?

Kannattaa totutella siihen, että auto on aina enemmän tai vähemmän vinossa. Hyvin harvoin löytyy paikkaa, joka olisi täysin suora pois lukien asfaltoidut parkkipaikat. Jos aiot kokkailla, niin kovin vinoon ei kannata autoa jättää. Jos aiot yöpyä, muista varmistaa, että pääpuoli on ylempänä kuin jalkopää. Pyörittele autoa niin, että se on sopivaan suuntaan kallellaan. Vinoutta voit suoristaa myös ajokiiloilla, jotka asetetaan pyörien alle. Niillä auton saa suoraan melkein missä vaan. Ainakin Truman kännykkäsovelluksessa on kätevä vatupassi, jonka avulla auton suoruuden voi tarkistaa.

Kiiloilla auton saa suoraksi rinteessäkin

Onko sisällä lämmintä (lämmityslaitteet)?

Kyllä, sisällä on lämmintä. Autot on eristetty ja niissä on tehokas lämmityslaite.

Lämmityslaite toimii yleisimmin puhaltamalla lämmintä ilmaa sisälle asuintilaan. Yleisin merkki on Truma, laite toimii yleisimmin kaasulla. Lämmityslaitteesta on olemassa myös diesel-versio (selvennyksenä: tämä on eri asia kuin Webasto). Lämmityslaitteessa voi olla sähkövastus lisävarusteena, jolloin lämmitys toimii sähköllä silloin, kun verkkovirta 240V on kytkettynä autoon kiinni (sähkövastus ei siis toimi akuilla). Ilmalämmitys lämmittää auton nopeasti talvellakin lämpimäksi.

Toinen lämmitinvaihtoehto on Alde, joka on toimintaperjaatteeltaan nestekiertoinen lämmitin, eli lämmittää autoa esimerkiksi lattialämmityksen avulla. Truman ja Alden eroista on verkossa paljon keskustelua, jos niitä haluaa vertailla.

Lämmityslaitteen teho voi olla esim. 4kW tai 6kW. Se riittää mainiosti pienen auton lämmittämiseen. Autossa siis tarkenee hyvin myös talvella. Jos sähkövastus on olemassa, niin se on yleensä 2kW (käytännössä tämä ei pakkasella yksin riitä vaan avuksi tarvii kaasua). Lämmityslaitetta ohjataan analogisesta tai digitaalisesta paneelista ja sitä voi ohjata myös etänä kännykästä.

Osassa autoista on myös sähköinen lattialämmitys. Meidänkin autossa on lattialämmitys, mutta emme juurikaan käytä sitä, vaikka sähkö olisi kytkettynä. Sen sijaan käytämme villasukkia ja olemme leikanneet automme lattialle eteismatosta kokolattiamaton. Jalat pysyvät näin lämpiminä ilman lattialämmitystäkin.

Talvikäyttö

Retkeilyautoa voi käyttää hyvin myös talvella. Talvikäyttöön on saatavilla erilaisia peitteitä lisäeristeeksi. Suosituimpia ovat keulan ympärille tuleva etupeite, joka eristää etuikkunoista hohkaavaa kylmää, sekä takaovien sisäpuolelle tuleva peite, joka eristää pariovien tiivisteistä tulevaa kylmää. Lisävinkkinä: ovien tiivisteiden rakoja voi tilkitä vaahtomuovisuikaleilla tai superlon-patjan paloilla, tämä vähentää vetoa huomattavasti. Näillä varusteilla autossa on aivan lämmintä kovemmallakin pakkasella.

Vesien käyttö retkiautossa talvella on arpapeliä. Ne saattaa toimia tai sitten jäätyä. Suomessa on talvella aivan eri lailla kylmä kuin Keski-Euroopassa, joiden olosuhteisiin suurin osa autoista on mitoitettu. Kovemmalla pakkasella on suuri riski että raikasvesipuoli tai viemäritputket jäätyy, vaikka niissä olisi myyntiesitteiden mukaan eristeitä. Me emme suosittele vesien käyttöä talvella, ellet ole aivan varma, että oman automallisi putket pysyy sulana. Juomavettä on helppo ottaa mukaan kanisteriin ja vessaa voi huuhdellaa vaikka vedellä täytetyn limsapullon avulla (vessaa voi tosiaan käyttää talvella huoletta, kunhan hoitaa huuhtelun manuaalisesti). Tällä tavalla ei tarvitse jännittää vesien jäätymistä.

Nukkuminen

Nukkuminen retkeiluautossa saattaa alussa tuntua oudolta. Jos on tottunut kotona täysin hiljaiseen ympäristöön, voivat ulkoa kuuluvat äänet häiritä, vaikka scandic-mallissa ne kuuluvat vaimennetusti. Autossa nukkuminen saattaa muutenkin tuntua oudolta. Muutaman yön retkikoti alkaa tuntua tutulta ja uni maittaa. Parasta on, että vuode ja yösija on aina sama riippumatta siitä, missä yöpyy.

Yöksi kannattaa etsiä rauhallinen paikka. Auton seinät eristävät ääntä jonkin verran, mutta mahdollinen isompi melu kuuluu sisälle. Kaupunkien liepeillä on varsinkin kesäöisin yllättävän paljon vilskettä, autojen ja liikenteen ääniä. Kaupan pihakaan ei ole järin hyvä paikka, koska siellä kulkee läpi yön jakeluautoja. Sateella ei kannata jäädä puiden alle, koska puista alas ropsuvan veden ääni voi häiritä.

Sängyn patjan sopivuus kannattaa varmistaa etukäteen ja mahdollisuuksien mukaan järjestää pehmikettä tarpeen mukaan. Peruspatja on todella jämäkkä, joten ainakin meillä lisänä on erinomainen sijauspatja sopivaksi leikattuna. Muuten sänkyvaatteiksi sopivat ihan tavalliset lakanat, tyynyt ja peitto. Sängyn petaaminen voi vaatia akrobatiaa, sillä sänky on seinien ympäröimä ja sen muoto poikkeaa tavallisesta.

Suurimmassa osassa retkiautoja on kaikissa ikkunoissa kiinteät tehdasvalmisteiset kaihtimet mukaan lukien ohjaamon ikkunat (ohjaamon kaihtimet voi olla lisävarusteena). Kaihtimet saa vedettyä vaivattomasti eteen, ja niillä auton saa kesälläkin kohtalaisen hämäräksi. Lisäksi avattavissa ikkunoissa (yleensä kaikki ikkunat saa auki) ja liukuovessa on myös hyttysverkot, joiden tiiveys on valitettavasti vaihtelevaa.

Jääkaappi ja lämmityslaite pitävät pientä ääntä yöllä, mutta sen ei pitäisi häiritä. Laitteet ovat oikein asennettuina hyvin hiljaisia tai ainakin niiden ajoittaisiin huriseviin ääniin tottuu.

Yöllä kattoikkunasta voi katsella taivaalle

Miten hyttyset saa pidettyä loitolla?

Muutama vinkki, jolla hyttyset saa pidettyä loitolla, tai ainakin niiden kanssa pystyy elämään. Kattoluukut on yksi selkeä paikka, josta itikat tulee sisään. Luukut on rakennettu niin, että ne tukevat ilmanvaihtoa. Valitettavasti auton katolle nouseva ilma houkuttelee myös hyttysiä kömpimään luukkujen raoista sisään. Verkottamalla kattoluukut saa hyttysten sisääntuloa vähennettyä huomattavasti. Normaalissa pohjoismaisessa kesässä tämä on jo melko riittävä parannuskeino.

Lappiin matkustavan kannattaa hankkia lisävarusteeksi ripustettavaksi sängyn ympäri ja ylle tiheäsilmäinen hyönteissuoja, “prinsessaverkko”. Sen sisällä nukkuminen onnistuu vaikka hyttysiä pääsisikin autoon. Lapissa tyynenä kesäyönä tämä on ollut tarpeen.

Paristokäyttöinen sähkölätkä on auton sisällä lyömätön väline kaikenlaisten lentävien ötököiden pyydystykseen. Kärpäset sillä nappaa todella helposti, kamikadze-hyttysten torjuntaan niin ikään hyvä apuneuvo.

Kuinka pitkään sähkö riittää?

Sähköä tarvitaan nykyään lähes kaikkiin laitteisiin. Sähkön riittävyys on tärkeä asia myös retkeillessä. Retkeilyauton asuintilassa on erillinen akku, joka on erotettu moottorin käynnistysakusta, eli auton saa aina käyntiin, vaikka asuintilan akku loppuisikin.

Kysymykseen, kuinka pitkään sähkö riittää, ei ole yksiselitteistä vastausta ja kaikki riippuu luonnollisesti käyttäjästä. Suurin sähkönkäyttäjä on kompressorijääkaappi, joka on nykyään yleisin jääkaapin malli. Vanhemmissa autoissa voi olla kaasujääkaappi, jolloin sähkönkulutus on paljon pienempi. Lisäksi sähköä kuluttaa valot, älylaitteiden lataus, invertteri (eli 240V muunnin) jne. Jos sähkö loppuu niin myös lämmityslaite lakkaa toimimasta, koska sen elektroniikka ja puhallin käyvät sähköllä.

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että perusvarustellussa autossa, jossa on yksi tavallinen vapaa-ajan akku (100A) asuintilassa ja kompressorijääkaappi, akku kestää noin 1,5 – 2 vuorokautta ilman latausta. Tämä kesäkelissä jääkaappi päällä ilman ylimääräisiä sähkönkuluttajia.

Huomaa, että jos teet vaikkapa etätöitä autossa ja lataat läppäriä koko päivän, niin sähköä kuluu tätä enemmän. Jos käytät mikroaaltouunia tai kahvinkeitintä invertterillä, niin se kuluttaa myös huomattavasti sähköä. Joka tapauksessa vuorokauden pitäisi ainakin pärjätä.

Tavallista akkua ei saisi koskaan kuluttaa ihan tyhjäksi. Se voi vaurioitua siitä.

Auton katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla akun kestoa saa venytettyä lähes loputtomasti, kunhan autoa pitää päivittäin auringossa (huom! mielellään aivan täysauringossa, sillä jopa yksittäinen oksa vähentää latausta huomattavasti). Jääkaappi ja älylaitteiden lataus toimii siis ekologisesti aurinkosähköllä! Vuorokauden sähköntarve latautuu muutamassa tunnissa paneeleilla, joka ei ole kesällä ongelma. Jos auto on metsässä puiden suojassa, eivät paneelit lataa. Tämä on hyvä huomioida.

Autolla ajaminen lataa akkua. Jos akku on ihan tyhjä, täytyy autolla ajaa muutama tunti, jotta se latautuu täyteen.

Oman kokemuksen mukaan kaksi tavallista akkua (yht. 200A) ja aurinkopaneelit ovat usenmiten riittävä paketti hyvin omavaraiseen matkailuun. Jos on pidempään paikallaan täytyy auto parkata niin, että se on osan päivästä auringossa. Sadepäivinä kaksi akkua riittää useaksi päiväksi. Toki talvella sähkö voi loppua akkukapasiteetista riippumatta. Eli talvella autoa kannattaa pitää välillä johdon päässä, joka lataa akkua.

Suuntaa-antava taulukko tavallisen lyijyakun varauksen arviointiin. Auton oma akkumittari on usein hyvin summittainen. Parhaiten varauksen näkee esimerkiksi Truman kännykkäsovelluksella.

Kuinka pitkään kaasu riittää?

Perusvarustellussa autossa on yleensä kaksi 11kg kaasupulloa. Lämmityslaite kuluttaa kirkkaasti eniten kaasua. Jos lämmitys toimii dieselillä (kuten Truman diesel versio), niin kaasun riittävyydestä ei tarvitse huolehtia. Kaasujärjestelmiä on ollut matkailuautoissa jo vuosikymmeniä, eikä niiden toimivuuden suhteen tarvi olla huolissaan.

Kesällä yksi pullo kestää koko kesän sisältäen satunnaista lämmityslaitteen käyttöä ja kevyttä kaasulieden käyttöä. Jos keväällä hankkii uuden pullon, niin todennäköisesti se kestää koko kesän. Kesällä kaasu ei siis ole ongelma.

Talvella tilanne on toinen. Pakkasella lämmityslaite kuluttaa yhden pullon 3-4 päivän aikana, jos autoa pitää vuorokauden ympäri asumislämpimänä. Talvimatkoilla kannatta olla tarkkana kaasun kanssa.

Kaasun kulutus on luonnollisesti käytöstä kiinni, eli tarkkaa aikaa ei voi sanoa ja edellä olevat ovat arvioita.

Suosittelemme kovasti kohtuuteen, pihistämään lämmöstä ja käyttämään ekologisisia ruuanvalmistustapoja. Lisää villasukkaa, villavaatetta ja yöksi lisäpeitettä. Käytä nopeasti lämmön siirtävää kennopohjaista kattilaa ja haudutuspeitettä – tällöin voit esim. vain kiehauttaa ruuan ja laittaa kattilan sitten haudutuspeitteeseen kypsymään.

Miten vesijärjestelmä toimii ja kuinka pitkään vesi riittää?

Tyypillisesti lähes standardiksi muodostunut raikasvesisäiliön koko on noin 100 litraa. Vettä tulee hanasta kuten kotona. Lisäksi lämmityslaite lämmittää veden kuumaksi, eli hanasta tulee myös kuumaa vettä! Auton alla on harmaavesisäiliö, johon vesi valuu tiskialtaasta ja vessan lattian viemäristä. Harmaavesisäiliö tyhjennetään tyhjennyspisteeseen auton kyljessä olevasta putkesta.

Auton vesijohdon vettä ei suositella käyttämään juomavetenä, vaan juomavesi kannattaa säilyttää erillisessä astiassa. Näin toimiessa auton vesisäiliötä on myös helpompi täyttää, koska silloin täyttöpaikan hygieenisyyden ei tarvitse olla täydellinen. Meillä on täyttämistä varten tavallinen kastelukannu. Sillä vettä saa täytettyä sen verran kun tarvii, eikä vesipisteen tarvitse olla ihan auton vieressä.

Juomavedelle näppäriä ovat helposti siirrettävät 5 litran astiat (jotka mahtuvat täydellisesti autossamme keittön kapeaan kaappiin), lisäksi tarvitaan pari pienempää 1-2 litran pulloa sekä pidemmälle reissulle mahdollisesti isompi juomavesitankki 20 litran auton peräkontin puolella. Idea on, että pienempiä täydennetään suuremmista astioista. Keittiössä on siten helposti saatavilla vettä ruuanlaittoon.

Vesi kuluu autossa yllättävän nopeasti, jos vettä läträä samalla lailla kuin kotona. Retkeilyautoillessa vettä oppii säästämään. Vettä ei kannata suoraan päästää viemäriin vaan sitä voi kerätä kippoon. Samaa vettä voi käyttää ensin pienessä astiassa naaman pesuun, sitten käsien pesuun ja lopuksi sillä voi huuhtoa vessaa. Nopea peseytyminen suihkulla ei vie kovin paljoa vettä, kunhan suihkun alle ei jää liikaa nautiskelemaan. Suihkua voi käyttää kesällä myös näppärästi vetämällä suihkun ulos wc:n ikkunasta – näin wc säilyy kuivana, eikä tarvitse huolehtia tiivisteiden pitävyydestä.

Pienellä harjoittelulla vettä alkaa säästymään, ja tankki riittääkin yllättävän pitkään! Ylipäätään tankkia ei kannata turhaan täyttää piripintaan, koska täysi tankki painaa sen 100 kiloa ja lisää polttoaineen kulutusta. Juomaveden riittävyydestä pitää niin ikään pitää koko ajan huolta. Suomessa toki keittämällä saa kauempana asutuksesta pintavedestäkin juomakelpoista.

Miten vessan kanssa toimitaan?

Oma vessa autossa on mielettömän kätevä varuste! Mutta miten vessa toimii ja miten se tyhjennetään?

Perusvarustellussa autossa on ns. kemiallinen WC. Käytännössä se on WC istuin plus istuimen alla oleva suljettu laatikko, johon jätökset tippuvat. Laatikko tyhjennetään ottamalla se ulos auton kyljessä olevasta luukusta ja kaatamalla tyhjennyspisteeseen. “Kemiallinen” nimi tulee siitä, että yleensä laatikkoon lisätään kemiallista ainetta, joka hajottaa jätteitä ja estää hajuja (toki aineen voi jättää laittamatta, mutta sitten haju on melkoinen varsinkin kesällä). Nykyään on saatavilla myös ekologisesti hajoavia aineita kuten Solbio, joihin kannattaa tutustua. Vessa huuhdellaan vedellä, jota tulee istuimen reunasta nappia painamalla.

Veden käytössä on syytä olla säästeliäs. Retkeilyssä nopeasti huomaa, että “sivistyneen” maailman ihmisten tapa huuhdella tarpeet puhtaalla vedellä tuntuu aivan älyttömältä. Miksi ihmeessä näin toimitaan? Kemiallisen wc:n osalta haasteena on myös kasetin nopea täyttyminen.

Retkipakun wc:n käyttö voi olla hyvinkin luovaa, voi ja kannattaa hyödyntää luontokohteiden puuceet ja huoltoasemien palvelut. “Kakkoset” voi asioida kokonaan muualla, tai sitten hädät voi tehdä autossa biohajoavalla pussilla vuorattuun ämpäriin (johon hajusieppoa alle ja päälle), ja laittaa kuljetuksen ajaksi tiiviiseen ämpäriin tuplapussissa. Näin toimien pönttö säilyy puhtaampana ja hajuttomampana, ja wc-kasetin pesu on huomattavasti helpompaa. Kakkosjätteet voi heittää kompostikäymälään tai hätätapauksessa kuljettaa tuplapussin sekajätteeseen.

Omassa autossamme oli vakiovarusteena kemiallinen wc. Autoon on saatavissa myös kompostoiva käymälää, jollaisen todennäköisesti hankimme.

Alkukankeuden jälkeen vessan käytössä ei ole mitään kummallista. Kun omat tavat ovat hioutuneet sujuu käyttö rutiinilla, eikä sitä sen enempää tarvi miettiä.

Vessan ikkunasta kelpaa katsella maisemia

Jätteiden lajittelu

Suomessa valtaosa kunnista tarjoaa kierrätyspisteitä, joten kierrättäminen on helppoa. Jätteiden lajitteluun kannattaa varata autoon jätteille kannellinen astia ja niiden lajittelua varten esimerkiksi pieniä käytettyjä leipäpusseja. Me lajittelemme kartonki-. muovi-, metalli- ja biojätteen. Sekajätettä ei juuri käytännössä synny juuri lainkaan. Pienet määrät biojätettä, esimerkiksi hedelmien kuoret, voi viedä kompostoivaan käymälään.

Poikittaisvuode vai pitkittäisvuode?

Retkeilyautojen pohjaratkaisu on vakiintunut, eikä pohjissa ole juuri eroja merkkien välillä. Edessä on oleskelutila, pöytä ja kääntyvät penkit. Sivussa liesi ja jääkaappi. Perällä sänky. Käytännössä pohjan perusmallin määrää sängyn suunta. Retkeilyautoissa lähes kaikilla valmistajilla on sängylle kaksi perusratkaisua: poikittaisvuode ja pitkittäisvuode. Lisäksi on yksittäisiä muitakin ratkaisuja, mutta keskityn tässä kahteen yleisempään.

Poikittaisvuoteessa nukutaan nimensä mukaisesti auton poikittaissuunnassa. Tämä on ehdottomasti yleisin sänkyratkaisu. Fiat-pakun leveys on 205 cm ja sänky on käytännössä luokkaa 195 cm pitkä. Eli normaalimittainen aikuinen mahtuu hyvin nukkumaan. On kuitenkin hyvä huomata, että sängyn ympärillä on seinät, eli jalkoja ei mahdu riiputtamaan laitojen yli, joka “pienentää” sängyn todellista kokoa. Jos harkitset Ford-pohjaista autoa, kannattaa huomioida Fordin kapeampi kokonaisleveys. Eli Ford-pohjaisten autojen poikittaisvuode on lyhyempi kun Fiatissa (tätä ei yleensä mainoksissa mainita).

Poikittaisvuoteen suurin miinus on se, että takimmainen nukkuja joutuu könyämään edessä olevan yli päästäkseen omalle paikalleen. Yöllä takaa ei pääse pois herättämättä vieruskaveria.

Pitkittäisvuoteessa nukutaan auton pitkittäissuunnassa. Jalat osoittavat siis auton keulaa kohden. Sänky on myös yleensä todella iso, luokkaa 2m x 2m. Kumpikin nukkuja pääsee omalle paikalleen erikseen, ja usein sänkyyn nousemista helpottaa pieni porrasaskelma. Tässä mahtuu nukkumaan isompikin kaveri. On hyvä huomata, että mallista riippuen toinen sänkypuolisko saattaa olla lyhyempi esim. 180 cm ja vain toinen puolisko on pitkä.

Pitkittäisvuoteen miinus on se, että se vie suhteessa todella paljon tilaa autosta ja pöytäryhmä sekä vessa ovat pienemmät. Esimerkiksi kuusi metrisen pitkittäisvuoteellisen auton pöytäryhmä ja vessa ovat 5,4 metrisen auton kokoluokkaa.

Auton merkki ja malli

Suurin osa retkiautoista on rakennettu Fiat/Citroen/Peugeot-pakettiauton pohjalle, jotka ovat käytännössä sama auto eri keulamerkillä. Lisäksi myös Fordin ja Mersun pohjalle tehdään retkeilyautoja, mutta ne ovat vähemmistössä. Mersua käytetään yleisesti premium-luokan autoissa.

Autojen korkeus on yleisesti noin 2,6 metriä (eli parkkihalliin ei ole asiaa). Pituus 5,4 m – 6,4 m.

Pössl, Knaus, Adrian, Weinsberg, Hobby, Hymer, Casacar ovat tunnettuja matkailuautovalmistajien merkkejä. Siis tehtaan merkki, joka on sisustuksen rakentanut. Laadultaan merkeissä ei liene suuria eroja. Kaikki valmistetaan samoilla suurilla tehtailla Euroopassa, ja kaikki käyttävät samojen alihankkijoiden osia. Erot ovat lähinnä kosmeettisia, kuten pintamateriaalit, sisustan värit, huonekalujen mitoitus, varustuksen kattavuus jne.

Vuokratessasi autoa ei sen merkkiin tarvitse juuri kiinnittää huomiota. Ostaessasi autoa omaksi merkkien eroihin kannattaa perehtyä paremmin ja miettiä, mikä itselle sopii parhaiten. Yksiselitteisesti ei voi sanoa, että jokin merkki olisi toista parempi.

Kunka paljon retkiauto kuluttaa? Meillä auton oma kulutusmittari pyörii 7,5 – 8 litran välillä.

Sähkökäyttöisiä retkeilyautoja ei ole vielä tämän oppaan kirjoitushetkellä (2023) saatavilla. Fordilta on jo tullut myyntiin sähkökäyttöisiä pakettiautoja, ja tietääkseni myös Fiatin emoyhtiö Stellantis on esittelemässä uusia sähkömalleja. Voisi olettaa, että lähivuosina sähkökäyttöisiä retkiautojakin tulee saataville, mikä lisännee retkeilyautoilun kiinnostusta ja ekologisuutta entisestään. Retkiautoilua pidetään yhtenä kaikkein ekologisimmista lomanviettotavoista tälläkin hetkellä.

Pyykkinaru auton sisällä on kätevä tapa kuivatella kastuneita vaatteita