Afur Anaga Teneriffa

Patikointia Teneriffalla, kierros Afur-Taganana-Tamadite

Anagassa Afurin ja Tagananan liepeillä kiertävä reitti on maastoltaan mukavan monipuolinen ja maisemiltaan rikas. Reitillä kiivetään vuoren harjanteelle, kävellään merellisissä maisemissa ja noustaan rotkolaaksoa pitkin. Matkalla on monenlaisia maisemia ja jossain kohdin pientä jännitystäkin.

Tämä reitti alkaa Afurista ja kiertää Tagananan kautta Tamaditen rannalle ja takaisin Afuriin. Vaihtoehtoisesti reitin voi aloittaa myös Tagananasta tai kiertää toiseen suuntaan.

Koko kierroksella on mittaa noin 12 km ja nousua 700 metriä. Aikaa kierrokselle kannattaa varata riittävästi. Meillä meni aikaa 5,5 tuntia, vaikka kävelyvauhti oli kohtuu reipasta. Toki muutama eväs- ja kuvaustauko pidettiin. Reitillä nähtiin polkujuoksijoita, joten kunnoltaan reitti sopinee myös reippaampaan vauhtiin. Reitin kulkee osittain PR-TF 08 pääreittiä pitkin ja opasteet ovat hyvät.

Reitin lähtöpaikaksi voi valita joko Afurin tai Tagananan ja reitin voi kiertää kumpaan tahansa suuntaan. Me kiersimme reitin vastapäivään niin, että lähdimme Afurista tietä pitkin, sitten ylös vuorelle ja sitä kautta Tagananaan ja Tamaditeen. Reitin voi kiertää myös myötäpäivään niin, että ensin laskeudutaan rantaan. Maisemat saattaa olla näin paremmat ja loppumatka on alamäkeä. Eli suosittelisin melkeinpä myötäpäivään kiertämistä.

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Reitin alkupiste, Afur, on merkattu pinnillä. Taganana on oikeassa reunassa ja Tamadite ylhäällä.
Reitin parhaat palat videokoosteena

Afurissa on kohtalaisen tilava parkkipaikka, johon auton sai jätettyä parkkiin retken ajaksi. Afuriin pääsee myös bussilla, joka kulkee muutaman kerran päivässä. Afurin kylässä emme huomanneet mitään palveluja, eli omat eväät kannattaa ottaa mukaan. Reitin varrella olevassa Tagananassa on kahviloita, mutta kylä on reilusti reitin alapuolella ja siellä pistäytyäkseen joutuu laskeutumaan melkoisesti alaspäin.

Mikäli et halua kiertää koko lenkkiä, voi Tamaditen rannalle kävellä edestakaisen reitin suoraan Afurista tai Tagananasta. Varsinkin jylhä ja merellinen reitti Tagananasta Tamaditeen ja takaisin on erittäin suosittu. Tämä 10 km mittainen reitti on melko tasainen ja hyväkuntoinen, eikä sisällä paljoa nousuja. Toinen reittivaihtoehto on Afurista Tamaditeen. Tämä reitti kulkee komeassa rotkolaaksossa, mutta on samalla kohtalaisen raskas korkeuseron ja vaativahkon polun takia.

Afurin parkkipaikalla oli paljon muitakin autoja. Parkkipaikka on aivan tien päässä.

Vuoristo-osuus Afurista Tagananaan

Joulukuun sää oli pilvipoutanen. Lämpötila alle 20 astetta. Sää oli mitä mainioin patikointiin. Ei liian kuuma eikä kylmä. Aurinkokaan ei paahtanut. Ilma oli kuin tyypillinen suomalainen kesäsää sillä erotuksella, ettei lentäviä hyttysiä tai paarmoja ollut kiusaamassa ulkoilua.

Tiellä käveltävän osuuden jälkeen itse polku ylös rinteelle erkani tieltä vasemmalle. Matkalla ylös ohitettiin kaksi pihapiiriä. Polku kulki pihojen vierestä aivan talojen kulmalta. Tätä ei kannata säikähtää. Toisella pihalla ollut mummo tervehti meitä iloisesti. Ihmettelimme mielessämme, että talo oli aika hankalassa paikassa jyrkän tien päässä. Mutta kaippa sinne autolla ajaa kunhan tiehen tottuu. Ja asukas on varmasti tottunut. Liekkö asunut samalla paikalla koko ikänsä.

Suomessa tervehtijät ovat olleet harvassa. En nyt muista, että retkellä ollessa paikallinen asukas olisi koskaan tervehtinyt. Yleensä varsinkin syrjäseuduilla liikkuessa talojen ympäristössä on rivissä kameravalvontakylttejä ja koiravaaroja, jotka pitävät huolen, ettei lähellekään tule mentyä. En muista, että kanarialla olisi kertaakaan kohdattu näitä “nyrkinheiluttelijoita”. Ehkä ei olla vaan osuttu kohdalle, tai sitten maiden välillä on ehkäpä jotain pientä kulttuurieroa 🙂

Hiljaisella tiellä oli hyvä kävellä
Näkymä Afurin suuntaan polulta
Näkymä Tagananan kylän suuntaan

Runsaan tunnin kävelyn jälkeen saavuimme harjanteelle, josta polku lähti alas Tagananaan. Harjanteella oli hyvä pitää pieni tauko ennen laskeutumista. Maisema harjanteelta oli komea kumpaankin suuntaan.

Polku alas oli yllättävän jyrkkä. Alussa polku kulki korkeassa pusikossa, mutta alempana kasvillisuus väheni ja näköalaa pääsi ihailemaan. Jossain vaiheessa ennen kylää polku muuttui pieneksi tieksi, jota jatkui kylän reunamille asti.

Tagananan kylän liepeillä reitti kulki kujaa pitkin ja ohitti paikallisia asuintaloja. Olimme ajatelleet, että kylällä voisi käydä kahvilla, mutta tässä kohtaa huomasimme, että kylä onkin melko kaukana alhaalla. Korkeuseroa ei kartasta etukäteen huomannut. Kahvilakäynti sai jäädä ja tyydyimme evästelemään omilla eväillä.

Merellinen osuus kohti Tamaditen rantaa

Tagananasta alkoi reitin merellinen osuus kohti Tamaditen rantaa, jonne oli matkaa noin 5 kilometriä. Tämä rantaa seuraileva PR-TF 08 reitti oli suosittu. Huomasimme, että monet kävelivät reitin edestakaisin Tagananasta Tamaditeen ja takaisin.

Tällä osuudella komea rannikkomaisema oli läsnä koko matkan Tamaditen rannalle asti. Valokuvia tuli otettua runsaasti. Harmillisesti sää ja valaistus ei ollut aivan optimaalinen taiteellisten kuvien ottoon. Pilvipoutainen sää latisti maiseman komeutta. Reitti olisi kuvausmielessä parhaimmillaan illansuussa ilta-auringon värjätessä rinteitä ja autereen noustessa luomaan maisemaan ulottuvuutta. Jos siis aikomuksesti on saada kauniita kuvia, kannattaa retki ajoittaa illansuuhun.

Reitillä oli muitakin kulkijoita hyvin sekalaisissa varusteissa. Osa oli varusteista päätellen kokeineita retkeiijöitä ja toiset taas kuin millä tahansa kaupunkimatkalla farkut jalassa. Somekuvia nähtiin myös otettavan ja poseerauksia haettiin komean maiseman edessä.

Matkalla oli penkereisiä viiniviljelmiä ja rakennuksia, joista jotkin ilmeisesti vieläkin käytössä. Viljelmistä kertomaan oli pystytetty opaskylttejä. Mietimme, että penkereiden rakentaminen jyrkkään maastoon on täytynyt olla vaivalloista työtä.

Osuudella oli muutamia jyrkempiä kohtia, mutta ei mitään kovin pelottavaa, varsinkin jos on tottunut kävelemään “coastal path” -tyyppisiä reittejä. Osuutta voi luonnehtia helpoksi, koska mitään varsinaisia mäkiäkään ei ollut lukuunottamatta paria jyrkempää kohtaa.

Itse Tamaditen ranta oli kivikkoinen. Se ei ollut mikään varsinainen uimaranta, eikä uikkareita siis kannata pakata mukaan. Maisema rannan lähettyvillä oli komea. Me emme käyneet rannalla vedenrajassa asti, koska kello oli jo aika paljon ja hämärä teki tuloaan. Polku ohitti rannan vähän matkan päästä.

Playa de Tamadite

Kanjoniosuus Tamaditen rannalta Afuriin

Nousu Tamaditen rannalta Afuriin oli noin 3 kilometrin mittainen ja nousua kertyi 250 metriä. Reitti kulki komeassa kanjonissa seuraillen jyrkänteen reunoja ja välillä poiketen pohjalla. Yksi osuus oli suljettu seinämän sortuman vuoksi ja reitti oli ohjattu tässä kohtaa sivupolulle selkein merkein. Sortunut kohta näkyi sivupolulta ja totesimme, ettei vanhaa reittiä olisi pystynyt mitenkään kulkemaan, koska sortuma oli niin paha.

Kanjonireitti oli komea ja nousu kohtalaisen raskas. Olihan tähän mennessä jo kävelty melkein 10 kilometriä. Kanjoni muistutti etäisesti Mascan reittiä. Toki se ei ollut lähellekään yhtä komea, mutta samoja piirteitä siinä kyllä oli. Polun alussa oli varoituksia tulvasta. Ilmeisesti kanjonin pohjalla kulkeva puro voi joskus tulvia ja silloin pitää olla erityisen varovainen. Nyt mitään tulvaan viittaavaa ei ollut ja puro oli vain pieni kapea noro pohjalla.

Saavuimme takasin Afuriin 5,5 tunnin kävelyn jälkeen. Huomasimme matkalla, että moni muukin retkeilijä oli kävellyt/kävelemässä samaa lenkkiä.

Kanjonipolkua Afuriin
Ohitimme erikoisen kivimuodostelman
Näköala reitin alkupisteestä Afurista merelle